4 tippek florárium kialakításához

Szereti a miniatűröket? Akkor tegye magát boldoggá az üvegedényekben elhelyezett miniatűr kertekkel. Ezeket floráliáknak nevezik, és tökéletes díszei egy kis otthonnak. Hol találhat ilyen floráliát? Otthon is könnyedén elkészítheti. A miniatűr kert gondozása nem nehéz, így még a kezdők is belevághatnak.

A floralárium egy üvegedény, amelyet hasonló termesztési igényű növényekkel ültetnek be

Mi az a floráruim?

Ha gyermekei halakat szeretnének a gyermekszobában, szerezzen nekik egy akváriumot. Az allergiás gyerekek gyakran szeretnének hüllőket, például agamákat, amelyek terráriumokban élnek. És mi él egy floráriumban? Virágok.

A florárium egy kisebb vagy nagyobb edény, amelybe növényeket ültethet. Az üvegflóráriumok a legjobbak a növények termesztésére, de műanyaghoz is nyúlhat. A fa vagy fém szerkezetek átlátszó üveg- vagy műanyag betétekkel látványosan néznek ki.

Egyes floráriumok fedeles nyílással rendelkeznek, így fenntartanak egy bizonyos klímát. Erre akkor van szükség, ha trópusi növényeket fog termeszteni, amelyeknek különleges mikroklímára van szükségük. Egyébként választhat olyan floraliát is, amelynek széles nyaka nem záródik.

Sok olyan dolog, amely korábban más funkciót töltött be, szolgálhat virágkötészeti célokra. Ez tehát az upcycling egy formája. Miben lehet szobanövényeket és virágokat termeszteni?

  • Egy régi villanykörtében,
  • egy borospohárban,
  • egy akváriumban,
  • egy befőttesüvegben,
  • vázában,
  • egy italos üvegben stb.

A floráriumok előnye a tömörségük. Egy edénybe többféle növényt is ültethetünk, amelyeket egyébként külön cserepekben kellene tartanunk. Ezért a virágtermesztésnek ez a módja ideális a kis lakásokban, ahol kevés a hely. A virágcsokrot elhelyezheti az ablakpárkányon, de egy komódon vagy polcon.

1. Hogyan termesszünk floráliában

Mielőtt nekilátna, el kell döntenie, hogy milyen típusú virágdíszt fog készíteni. A leggyakoribb virágtípusok a trópusi és a "sivatagi". A legfontosabb, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek hasonló vagy azonos növekedési igényűek. Meg kell érteniük egymás igényeit:

  • fény,
  • páratartalom,
  • hőmérséklet.

Ezért ne kombináljon nedves mohákat és páfrányokat sivatagi szukkulensekkel ugyanabban az edényben. Mindegyik növénycsoportnak más-más öntözési, szellőzési vagy hőmérsékleti rendszerre van szüksége.

Trópusi florárium

Válasszon olyan növényeket, amelyek az Amazonasról, az esőerdőkből vagy az Atlanti-óceán egyenlítője körüli erdőkből származnak. A növények magasságának változtatásával többszintes erdők látszatát keltheti. Ne feledje, hogy az elülső nézetnek nyitottnak kell maradnia, hogy minden növényt jól láthasson. A trópusi növények szeretik a durva homokot és tőzeget tartalmazó talajt. A trópusi flórában optimális páratartalmat és hőmérsékletet kell fenntartani.

Sivatagi florárium

Ha nem tartja magát olyan gyakorlott kertésznek, aki gondosan figyeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, akkor a szárazságkedvelő növényekkel ültetett virágkompozíció a megoldás az Ön számára. Ezek főként a száraz sivatagokban és félsivatagokban honos szukkulensek. Azonban még ezeknek a növényeknek is szükségük van egy kis vízre. A mikroklimatikus viszonyok tekintetében azonban nem igényesek, így nyitott edényekben is termesztheti őket. A szárazságot kedvelő növények durva és finom homokból, kavicsokból vagy kerámiatöredékekből álló talajban fejlődnek. Ne feledkezzünk meg a sok napfényről sem.

A sivatagi virágokat könnyű gondozni

2. Florárium ültetése avagy növényválasztás

Válassza a növényeket az elkészítendő virágkompozíció típusának megfelelően. Ne felejtse el figyelembe venni a termesztési képességeit, de az egyes növények követelményeit és igényeit is. A floráriumban jól fognak fejlődni:

  • Kaktuszok – konténerekben tűleveleikkel és színükkel nyűgöznek le. A kaktuszok lassan nőnek, és nem igényesek az öntözésre.
  • Kőrózsa – előnye bársonyos szirmai, amelyek a rózsaszirmokra emlékeztető fürtben nőnek. A kövirózsa alacsony fenntartású. Hasonló megközelítést igényel, mint a kaktuszok.
  • Echeveria –sötétzöld hajtásokkal büszkélkedhet. A szirmok szürkék. Jól kijön a páfrányokkal és a zuzmókkal.
  • Aloe –húsos és tüskés levelű zamatos növény, amely üvegben is jól érzi magát. Könnyen gondozható.
  • Kalanchoe – virág, amely színt és pezsgést kölcsönöz a virágoknak. Elég gyorsan nő.
  • Melaforám –nedvességet nem igénylő zamatos növény. Erőteljes virágaival nyűgöz le. Páfrányokkal és zuzmókkal kombinálható.

A páfrányok, mohák, orchideák, begóniák, borostyánok, fikuszok stb. is jól megférnek az üvegedényekben.

3. Floralia létrehozása

Kíváncsi, hogyan készítsen otthon növényterráriumot? Készítsen elő:

  • üvegedény fedővel vagy anélkül,
  • a kiválasztott növények igényeinek megfelelő szubsztrátum,
  • vízelvezető rendszer a víz felszívására,
  • aktív szén,
  • növények,
  • dekoratív kiegészítők (kövek, kagylók, kagylók, kagylók, ágak stb.),
  • szerszámok (kanál, pálcika, hosszú csipesz, öntözőkanna vagy szórófejes flakon).

A tartályt először forró víz alatt mossa ki jól, hogy megszabaduljon az esetleges baktériumoktól. Vigyázzon azonban, hogy a forró vízzel ne törje meg az üveget. Terítsünk 3-4 cm vízelvezető réteget az aljára. Mivel az öntözésből származó víznek nincs hová lefolynia, a vízelvezető fel fogja szívni azt. Ezért mindenképpen tegye a floráliába. Drénezésként leggyakrabban duzzasztott agyagot, díszköveket, durva homokot használnak.

A vízelvezető réteg tetejére szórjon aktív szenet. Ez gondoskodik a káros anyagok felszívásáról a vízből. Ezek ugyanis penészedést okozhatnak a flórában. A faszénréteg tetejére helyezzen 5-8 cm földet. A szárazságot kedvelő növények számára ideális az átszitált homok. Trópusi növények esetében vásároljon kész szubsztrátumot egy kertészeti boltban. A rétegezéssel játszadozhat, hogy tetszetős egészet alkosson.

A virágtartály lehet egy régi befőttesüveg is

Ha végzett a rétegezéssel, készítsen mélyedéseket a talajban az ültetéshez. Vegye ki a növényeket az eredeti cserepükből, és tisztítsa meg a gyökereket a földtől. A növények elültetésének legjobb módja, ha csipesszel hátulról ülteti el őket. Ügyeljen arra, hogy a levelek ne érjenek a falakhoz. A levelek rothadásnak indulhatnak a falakon lefolyó páralecsapódás miatt. Óvatosan öntözze a növényeket. Végül adjon hozzá dekorációs elemeket.

4. Jó tanácsok és tippek

Hacsak nem vásárol speciális földet a kertészeti boltban, a legjobb választás a tőzeg és a homok azonos arányú keveréke. A keveréket sütőben megsütheti. A magas hőmérséklet megszabadítja a talajt a penésztől.

Az egyik legkedveltebb virágos az erdei. Mohát, páfrányt és borostyánt használnak. Nagyobb kövekkel kombinálva az erdei virágok sziklaképződményekre fognak hasonlítani.

A növényeket tartalmazó edényt nem szabad közvetlen napfénybe helyezni, hogy elkerüljük a levelek megégését. A fény mennyiségét a növények igényeinek megfelelően válassza meg. Nyáron jobb, ha az ültetett edény a lakás északi részén van, míg télen oda helyezheti, ahová a nap egy részében a nap sugarai érik.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette