A grandmacore-jelenség, avagy vissza nagyanyáink világába

Hangolja otthonát egy nosztalgikus grandmacore stílusú vonalba. Még sosem hallott erről a stílusról? Ha nem a Z generáció tagja, akkor jó eséllyel igen. Akárhogy is, a divatvilágban már találkozhatott ezzel a stílussal, az Instagram vagy a TikTok tele van képekkel, amelyeken huszonévesek nagymamás öltözékben, szigorúan kifényesített kiegészítőkkel szerepelnek. Aztán a lakberendezés terén is hasonló logika érvényesül. Szóval, nem vágyott még arra, hogy a nappaliját vagy a dolgozószobádat a szeretett nagymamája stílusában rendezze át? Ez a jelenség megfogott minket!

Nem minden retro, ugyanaz a retro a grandmacore stílus és öltözködés most hasít

Mi a grandmacore stílus?

A Grandmacore egy egyre népszerűbbé váló designtrend a belsőépítészetben. Ez az irányzat a nosztalgikus vidéki stílus elemeit ötvözi a modern és fényűző jegyekkel. A "grandmacore" elnevezés az angol "grandma", azaz nagymama, és a "core", azaz az alap- vagy magrészre utaló "core" szóból ered.

A Grandmacore-t a hagyományos minták, rusztikus bútorok, antik kiegészítők és virágminták használata jellemzi. Ez a stílus általában a kényelmet és az otthonosságot hangsúlyozza, és gyakran nagy hangsúlyt fektet a családi légkörre.

A Grandmacore a közösségi médiának és az internetnek köszönhetően vált népszerűvé, ahol az emberek elkezdték megosztani egymással a tervezési inspirációkat és trendeket. A stílus elterjedésében jelentős szerepet játszottak a blogok, az Instagram és a Pinterest. Tervezők, lakberendezési szakemberek és kreatív egyének járulnak hozzá a grandmacore népszerűségéhez olyan tartalmak létrehozásával és megosztásával, amelyek kiemelik annak legfontosabb elemeit és inspirálnak másokat.

Ez nem egy olyan stílus, amely mögött egy konkrét alkotó vagy szervezet áll, hanem inkább válasz az aktuális designtrendekre és a hangulatos és nosztalgikus környezet iránti vágyra. A grandmacore-t az egyének különböző módon értelmezhetik, ami egyedi és személyes dimenziót ad neki.

A bútorokon kívül a grandmacore stílus a ruházatra és a divatra is vonatkozik általában. Manapság könnyen találkozhatunk olyan csoportokkal a közösségi médiában, ahol huszonéves nők osztanak meg fotókat a kifinomult nagymamás öltözékükről. Igen, a képeken a kötött pulóverek, a gyöngyös nyakláncok és a patinás gyűrűk dominálnak, még akkor is, ha a beágyazott kő csak műkő. Szóval, Ön is érzi már a nosztalgiahullámot és a nagymamaillatot?

Hogyan festenek grandmacore bútorok és berendezési tárgyak

Grandmacore bútorok egy népszerű design trend részei, amely a nagymama házához kapcsolódó nosztalgikus és hagyományos megjelenést hangsúlyozza. Ez a bútorstílus gyakran tartalmaz vintage elemekkel, díszítésekkel és mintákkal ellátott darabokat, amelyek a letűnt korokat idézik. A tipikus darabok közé tartoznak az antik székek és füles fotelek, a hímzett zsámolyok, a magával ragadó függönyök és a virágminták. A grandmacore bútorok sikeres beépítésének kulcsa egy interierbe az elemek megfelelő kombinációja.

Ne féljünk egy hintaszékhez, egy festett ládához vagy akár egy almara-hoz nyúlni

Kombináció modern bútorokkal

A Grandmacore bútorok feltűnő kontrasztként tűnhetnek fel egy modern interierben. Például egy antik, faragott asztal és egyszerű, modern székek kombinációja érdekes harmóniát teremthet. A régi és új elemek kombinációja olyan kontrasztot hoz létre, amely személyiséget kölcsönöz a térnek. Néha egy jellegzetes vintage darab, például egy almara, elég lehet ahhoz, hogy feltűnő szoliterként kiemelkedjen egy modern és semleges nappaliban.

Színek és textúrák

A Grandmacore bútorok gyakran gazdag színekkel és textúrákkal rendelkeznek. Egy antik szék virágos kárpitozását egyszerű, egyszínű drapériákkal vagy szőnyeggel kombinálhatja. Ez kiegyensúlyozott megjelenést eredményez, ahol az antik bútor áll a figyelem középpontjában. Merész színkombinációkat is megkockáztathat, amelyek még egy évtizeddel ezelőtt is faux pasnak számítottak volna. Ne féljen kísérletezni, de tartsa magát a nagy kontrasztú vagy közeli árnyalatok egymáshoz illesztésének elveihez. Akkor nem fog összezavarodni.

Részletek és kiegészítők

A hangulatos és ízléses környezet megteremtéséhez olyan dekoratív részleteket adhat hozzá, amelyek alátámaszják a grandmacore stílust. Ilyenek lehetnek például a hímzett párnák, antik fotókeretek, vintage vázák vagy a retro megjelenésű lámpák. Népszerűek például a sárgaréz talapzattal és papír- vagy bőrárnyékolóval ellátott állólámpák. De természetesen számos variáció létezik. Remekül működnek a korabeli gramofonok is, vagy legalábbis olyan másolatok, amelyek tiszteletben tartják az eredeti, visszafogott stílust, felesleges háttérvilágítás, kijelzők és hasonlók nélkül. Ezek az apróságok személyes és nosztalgikus jelleget kölcsönözhetnek egy térnek.

Kontrasztos elemek

A kontraszt érdekében modern művészeti alkotásokat vagy minimalista dekorációkat is beilleszthet, hogy érdekes kontrasztot alkosson a nagyméretű bútorokkal. Így dinamizmust és érdeklődést teremthet a belső térben. Például egy modern absztrakt festmény a falon gyönyörű kontrasztot alkothat egy hímzett kanapéval.

Az eredmény a múlt és a jelen kombinációja, amely egyedi és kényelmes belső teret hoz létre, ahol az antik bútorok az esztétika kulcsfontosságú elemévé válnak. Persze nem a kontrasztokkal való sokkolásról van szó, erre figyeljünk. Inkább arról szól, hogy erőszakmentes módon emlékeztessen a régi szép időkre, amikor gyerekként rengeteg időd volt, és a nagymamánál töltött ünnepeken az idő és időbeosztása igazi királya volt. Emlékszik? Higgye el, mások is szívesen nosztalgiáznak majd. És ezzel az esztétikai finomsággal segíthet nekik elkezdeni a visszaemlékezést.

Engedje be a nagymamája korának virágos mintáit a szobáiba.

A Grandmacore stílus egyik legfontosabb eleme a virágminták. Ezek a minták, amelyek általában finomak és romantikusak, nosztalgiát és otthonosságot visznek a belső térbe. Fontos azonban tudni, hogyan dolgozzunk velük, hogy ne essünk túlzásokba, és harmonikus megjelenést érjünk el.

Minden az egyensúlyról szól, amit bizonyára már Ön is tud. Ez egy olyan szabály, amely minden belsőépítész emlékezetébe mélyen bevésődött. Ha tehát még nem vette a szívére, most itt a tökéletes alkalom, hogy kijavítsa. Virágok nélkül azonban nem megy. Mármint lehetne, de nagy kár lenne érte. Összeállítottunk egy négyrészes útmutatót arról, hogyan ne égesse meg magát, ha virágtervezéssel dolgozik. Lásd alább.

A klasszikus virágos stílusú tapéta nagyszerű jegy egy grandmacore szobába

Kiegyensúlyozott kombinációk

A virágminták különböző típusú bútorokon, például kanapékon, párnákon vagy függönyökön is használhatók. A harmónia elérésének kulcsa az egyensúly fenntartása. Ez azt jelenti, hogy ha a bútorokat jellegzetes virágmintás borítással látja el, célszerű lehet egyszínű vagy semleges kiegészítőkkel kombinálni. Például egy virágos kanapét kiegészíthetünk egyszerű párnákkal, amelyek színe a virágmintákkal egyező.

Hasonlóképpen beépíthet például asztalterítőket vagy terítőket, ha nincs kedve nagyobb összeget beruházni új székhuzatokra, kanapéra vagy étkezőszékekre. Egyszerűen csak stilizálja a kiegészítőket, ahogyan a pragmatikusok már évtizedek óta teszik. Egy semleges stílusú szobát is kialakíthat, ha csak kiegészítőkkel varázsol hangulatot és stílust. Ez szórakoztató, és bármikor változtathat a stíluson. Nagyszerű, igaz?

A minták skálája

Kísérletezhet különböző méretű és típusú virágmintákkal. Ha például nagy virágos huzat van a kanapéján, akkor a párnákra kisebb virágmintákat helyezhet, hogy érdekes kontrasztot hozzon létre. Így megmarad az egyensúly a minták között.

Csak arra ügyeljen, hogy a minták közötti kontraszt elegendő legyen, és a színek illeszkedjenek egymáshoz. Az első esetben az egyhangúság elkerülése a cél, amit semmiképpen sem szeretne. Egy ilyen szoba ekkor unalmas lehet, és az baj lenne. A színekkel kapcsolatban az érvényes, amit valószínűleg már tud. Csak egyesek illenek egymáshoz, ezért erre figyeljen oda.

Virágos elemek határa

Ne vigyük túlzásba a virágos elemeket a szoba minden részében. Egy-két ilyen mintájú bútordarab is elég lehet ahhoz, hogy erős benyomást keltsen. A belső tér többi részének inkább nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.

Az is igaz, hogy ha virágos tapétát vagy esetleg függönyt választ, nem kell a virágokat a többi bútorra erőltetni. Elég egy kép egy váza virággal vagy akár élő virággal az asztalon. Ez csak Öntől és a fantáziájától függ. Végül is minden tér egyedi, és sajátos elrendezési lehetőségeket kínál. Használja ki tehát ezeket, és ne féljen a változástól. Szórakoztató, és felfrissíti otthona sztereotípiáját.

Színek

Vegye figyelembe a virágminták színeit. Meg kell felelnie a szoba általános színvilágának. A belső térben már megtalálható színeket magába foglaló minták folytonosságot és egységes megjelenést teremthetnek. A legfontosabb, hogy a színek illeszkedjenek egymáshoz. Kiválaszthat egy vagy két domináns színt, amelyekhez aztán más, kiegészítő színeket illeszt. Ha bizonytalan ezen a téren, bátran forduljon lakberendezőhöz. Mindenképpen hangsúlyozza, hogy a cél a grandmacore stílusú hangulat megidézése.

Nekünk a barna tónusok, a visszafogott vörösek vagy a rózsaszín jól beváltak. A bézs, a narancs vagy a tompított sárga is jól mutat. Kevésbé tetszenek nekünk a smaragdzöld és a sötétkék tónusok, amelyek túl hidegnek vagy sötétnek tűnhetnek. Ez persze csak Öntől és az ízlésétől múlik. Valahol talán az általunk figyelmen kívül hagyott árnyalatok is elnyerik majd a tetszését.

Lényeg a lényeg, hogy a virágminták nagymintás stílusban történő használata karaktert és kényelmet kölcsönözhet otthonának. A siker kulcsa az egyensúly, a mértékletesség és az érzékenység, amikor ezeket a mintákat a belső tér más elemeivel kombináljuk.

Kézzel készített kiegészítők bevonása

A kézzel hímzett és horgolt terítők és kiegészítők a grandmacore stílus jellegzetes elemei, amelyek nosztalgiát és kézművességet visznek a belső térbe. Ezeknek a daraboknak megvan a helyük a lakberendezésben, de fontos tudni, hogyan használjuk őket megfelelően, hogy autentikus megjelenést érjünk el anélkül, hogy túlzásokba esnénk. Nézze meg négy tippünket.

A horgolt terítők, hímzések és más kézzel készített termékek a grandmacore belső terek legjobb kiegészítői

Mérsékletes használat

A horgolt terítők és kiegészítők finom hangsúlyokként használhatók a belső térben. Például egy horgolt terítő a tároló asztalon vagy egy hímzett terítő egy étkezőasztalon bájt és vintage hangulatot kölcsönözhet egy étkezőnek. Fontos azonban, hogy ne zsúfolja tele az egész szobát horgolt vagy hímzett darabokkal.

Ha felesleges kézzel készített díszek vagy kiegészítők maradnak, ossza meg barátaival, szomszédjaival vagy családtagjaival. Alternatív megoldásként készítsen készleteket az év fontos időszakaira, és az évszakok változásával cserélje a kiegészítőket. Meglátja, hogy még egy mogorva nagybácsi is, akit egyébként nem érdekelnének a kézzel készített díszek, dicsérni fogja a horgolt díszeket.

Kiegyensúlyozott kontraszt

Egy jól megválasztott horgolt vagy hímzett minta kontrasztot teremthet a szoba modern bútoraihoz és elemeihez. Egy modern nappaliban például egy geometrikus mintájú hímzett terítővel érdekes kontrasztot alkothat a minimalista bútorokkal.

Ha kedvet kapott a kipróbáláshoz, mindenképpen merjen horgolt kiegészítőket horgolni a tévé- vagy dohányzóasztalra. Készíthet például poháralátéteket a poharakhoz, hogy azok ne csináljanak foltokat az asztalon. Apróság, de sok látogatója értékelni fogja. Különösen, ha el dicsekedi, hogy kézzel készítette őket.

Kombináció más szövetekkel

A horgolt és hímzett darabok kombinálhatók más textíliákkal, például párnákkal vagy függönyökkel. Ha például horgolt terítő van az étkezőasztalon, akkor a székekre hasonló mintájú párnákat választhat, hogy vizuális harmóniát teremtsen.

Ez nem jelenti azt, hogy a szobában mindennek úgy kell kinéznie, mintha egy birkás nagymama meséjéből lépett volna elő, ahol minden kötött. Nem is kell mindent horgolnia. Kombinálhatja az asztalterítőn horgolt mintát egy hasonló – például nyomtatott mintával a függönyön.

Eredeti minták

A horgolt és hímzett minták széles választéka áll rendelkezésre, beleértve a virágmotívumokat, geometriai mintákat és hagyományos mintákat. Válasszon olyan mintát, amely tetszik Önnek, és amely illik a szoba általános megjelenéséhez. Kerülje a túl sok mintát egy helyiségben, hogy megőrizze az egyensúlyt.

Ideális esetben válasszon két mintát. Az egyik legyen domináns a változatlan tárgyakon, például a kárpitokon, függönypárnákon stb. A másikat használja alátétekre, tányéralátétekre, terítőkre és egyéb kiegészítőkre. Próbálja meg nem keverni a kettőt. Ha sikerül mindkét síkot megtartania, pluszpontokat kap a látogatóktól és a kritikusoktól.

Összefoglalva, a kézzel hímzett és horgolt terítők és kiegészítők személyes jelleget és egyedi karaktert kölcsönöznek egy nagymamás interiernek. A kulcs a mértékletesség megtartása, és az, hogy ezeket a darabokat gyönyörű hangsúlyokként használja, amelyek feldobják a teret anélkül, hogy túlzsúfolnák azt.

Finomítsa a szobát kiegészítőkkel, és már kész is van

A nosztalgikus kiegészítők a grandmacore stílus egyik legfontosabb elemei, amelyek a régmúlt emlékeit és a vintage bájt hozzák a belső terekbe. Ezek a darabok hangulatos és személyes megjelenést teremthetnek, de fontos tudni, hogyan használjuk őket, hogy autentikus grandmacore megjelenést érjünk el anélkül, hogy túlzásba vinnénk. A kiegészítőkre számtalan lehetőség van, ezért kiválasztottuk azokat a variációkat, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő az otthonokban.

Antik tükör

Az antik tükrök nagyon népszerűek a grandmacore interierekben. Elhelyezheti őket egy előszobában, nappaliban vagy hálószobában, hogy visszaverjék a fényt, és nagyobb tér illúzióját keltsék. Különféle keretek közül választhat, az aranytól a faragott fáig, hogy karaktert kölcsönözzön a szobának.

Vintage edények és konzervdobozok

Antik edények, vázák és konzervdobozok kombinációjával dekoratív megjelenítést hozhat létre egy asztalon vagy polcon. Ezeket a darabokat használhatja virágok, csecsebecsék tárolására vagy eredeti asztali dekorációként. Ha odafigyel az egyensúlyra, bájos megjelenítést hozhat létre, amely karaktert kölcsönöz a helyiségnek.

Antik óra

Az antik asztali vagy faliórák szívesen látott elemei a grandmacore interiereknek. Elhelyezhetők egy kőkandallón, egy komódon vagy egy falon, gyönyörű vintage jelleget kölcsönözve a helyiségnek. Egy antik óra egyszerre lehet praktikus és dekoratív elem. Ha még az igényeseket is le akarja nyűgözni, szerezzen be egy mutatós ingaórát.

Nosztalgikus fényképek és családi portrék

Az elmúlt generációkból származó képek és fényképek különleges helyet foglalnak el a grandmacore enteriőrökben. Régi keretekbe helyezheti őket, és a családi emlékek galériáját hozhatja létre a falon. Ez a személyes érintés mélységet kölcsönöz az otthonnak, és emlékeztet a történelmére.

Összességében a nosztalgikus kiegészítők személyes és vintage hangulatot kölcsönöznek a grandmacore interiereknek. A legfontosabb azonban, hogy mértéket tartsunk, és ne zsúfoljuk tele a szobát túl sok antik elemmel. Ezeknek a daraboknak az érzékeny kiválasztásával és elhelyezésével olyan autentikus grandmacore megjelenést hozhat létre, amelyet minden nap élvezni fog.

További cikkek

  • Trend: Barbie core
    2023-09-08 452

    Úgy élni, mint Barbie? Míg egyesek magukon kívül vannak az izgalomtól, mások szórakozottan a homlokukat kopogtatják. Adna egy esélyt a rózsaszínnek? Íme néhány tipp, amelyekkel még "Ken" is beleszeret

  • Ismeri a 2023-as nappali trendeket?
    2023-02-17 1695

    Inspirációt keres a nappali berendezéséhez? Ismerje meg az idei trendeket! Színek, bútor és további ötletek ebben a cikkben.

  • A 8 legjobb gyerekszoba trend. Állati motívumokkal az élen!
    2023-08-18 712

    Távolodjon el a semleges színektől és az egyhangúságtól. Válassza a gazdag árnyalatokat, a játékos mintákat és a sötétben világító kiegészítőket. Inspiráció a gyerekszobákhoz.

  • Ismerje meg a legnépszerűbb karácsonyi trendeket nem csak 2023-ban
    2023-11-24 1798

    Azon tűnődik, milyen színekbe öltöztesse idén a karácsonyt? Milyen hangulatban fogja feldíszíteni a karácsonyfáját? Hogyan teríti meg az ünnepi asztalt? Adunk néhány tanácsot.

  • 5 modern bútortrend
    2023-06-30 719

    Válassza a minimalizmust és a letisztult vonalakat, a környezetbarát anyagokat, a multifunkcionális darabokat vagy akár a retró 60 - 70-es évekbeli darabokat. További részletekért lásd a cikket.

  • Trendek az étkezőasztalok és székek dizájnjában
    2023-12-08 387

    Nem biztos az étkezőasztalok és -székek aktuális trendjeiben? Tanácsot adunk Önnek az étkezője anyagával, stílusával és kiegészítőivel kapcsolatban. Tekintse meg!

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette