Sokunknak van legalább egy vázlatos elképzelése álmai konyhájáról, jóval azelőtt, hogy ténylegesen megépítenénk és berendeznénk azt. Miközben a végén megpróbáljuk a valóságot minél közelebb hozni álmainkhoz, nem szabad megfeledkeznünk azokról az alapvető dolgokról, amelyek nélkül egy konyha nem működik. Az első részben látni fogjuk, hogy nem jó ötlet elfelejteni a szigetet, alábecsülni, hogy elég hely van a dolgok tárolására, vagy figyelmen kívül hagyni a páraelszívót. Természetesen más tippeket is adunk majd. Nézzük meg közelebbről a leggyakoribb hibákat.
A konyha tervezésénél, gondoljon az elegendő tárolóhelyre
Az extra hosszú munkalap vagy sziget elengedhetetlen
Nincs rosszabb, mint amikor nincs elég munkaterület a konyhában. Biztosan Ön is került már olyan helyzetbe, amikor gyorsan el kellett készítenie egy ünnepi ebédet az egész családnak, tortát sütött a nagyi 80. születésnapjára, vagy fel kellett dobnia néhány váratlan kevert italt, de nem volt hová. Ezt mindannyian szeretnénk elkerülni, ezért nem tehetünk mást, mint hogy konyhánk minden centiméterét munkaterületként használjuk, hogy nyugodtan összedobjuk a híres finomságokat.
Természetesen több lehetőség is van, de szerintünk a sziget több okból is ideális. Először is, ez egy olyan tér, amely elkülönül a munkapultoktól, így jobban tud dolgozni két emberrel a konyhában, ahol mindenkinek van elég hely a főzéshez és az előkészítő munkák elvégzéséhez. Ezenkívül a sziget használható az étkezőasztal helyett, például reggelizéskor, vagy amikor a vártnál több vendég érkezik. Még ha a helyi focicsapat jön ebédelni, akkor is lesz hová leültetnie őket.
A második lehetőség egy extra hosszú munkalap közvetlenül a pult mellett. Itt azonban figyelembe kell vennie, hogy egy ilyen luxuscikk nem fér el egy kis konyhában. Ha olyan szerencsés, hogy tágasabb konyhája van, akkor ezt is kipróbálhatja. Előnye a homogén munkaterület, amely nem oszt el semmit. Csak számoljon azzal, hogy több emberrel néha szűkösebb lehet egy munkalapnál, még ha az négy méter hosszú is. A végén azonban biztosan boldogulni fog, és a vendégei örömmel veszik majd, amit kínál.
Kis munkafelülettel csak az ünnepi szakácsok boldogulnak
Gondoskodjon az elegendő tárolóhelyről
Egy konyha elegendő szekrény nélkül nem praktikus és használhatatlan nagyobb eseményekhez. Ha ketten vagy akár egyedül van otthon, és nincs szüksége helyre több embernek, akkor bármi megteszi. mindenki más számára a megfelelő mennyiségű konyhaszekrény elengedhetetlen. Ha van plusz hely a szobában, használja ki egy plusz szekrény vagy fiók számára, ahelyett, hogy hagyná, hogy a tárolóhely kárba vesszen.
Elvégre kár lenne, ha a nagymamája ünnepi tányérjai vagy poharai csak azért hányódnának, mert nem tudja őket kényelmesebb távolságban tárolni. Hasonlóan életszerűtlen lenne kihúzni azokat a dolgokat, amelyeket elegendő hely hiányában több rétegben kellene egymásra pakolnia vagy elrejteni szem elől. Végül, ha nem találná meg a vészhelyzetben szükséges főzőedényt, merőkanalat vagy fedőt, és ezt mindenképpen el akarja kerülni.
Azt tapasztaltuk, hogy jól működik, ha a konyhánkban kombináljuk a különböző típusú tárolókat. A pult alatti szekrények olyan alapdarabok, amelyekkel nem lehet hibázni. Az evőeszközöknek, főzőedényeknek vagy fedeleknek szánt fiókok ugyanilyen klassz megoldást jelentenek. Az utolsó gyakori lehetőség a polcok vagy párkányok, amelyek a gyakran használt eszközök tárolására szolgálnak, de ugyanolyan jól működnek egy doboz kukoricapehely, müzli vagy egy doboz kávé elrakására is. Ha pedig még mindig sok hely marad, akkor azt bármikor felhasználhatja szakácskönyvek, egy vázában lévő virág vagy egy családi fotó számára.
Páraelszívó nélkül nem megy
Ha eddig páraelszívó nélküli konyháról álmodott, akkor módosítani kell az elképzeléseit. Nincs is bosszantóbb, mint az ebédre vagy vacsorára szánt finomságok elkészítése után órákig tartó ételszagok. Este valószínűleg még rosszabb, különösen, ha a finomságok illata a hálószoba ajtaján túlra is eljut, ahol nyugalomra és a lehető legkevesebb zavaró tényezőre vágyik. Ne feledkezzen meg tehát a páraelszívóról, a gőzről és a főzéssel járó összes többi elemről.
A konyha kulcsfontosságú része? Egyértelműen a páraelszívó
A lakásépítészek a minőségi páraelszívót is a konyha egyik legfontosabb elemének tekintik. Minél gyakrabban főz otthon, annál jobbnak kell lennie a páraelszívónak. Ha naponta legalább egyszer készít meleg ételt, ne elégedjen meg egy olcsó modellel, amely legfeljebb a gőzt szívja ki az edények fölül. Ha naponta többször főz, fektessen egy kicsit több pénzt egy páraelszívóba. Így nyugalmat, tisztaságot és kényelmet élvezhet a főzés közben és közvetlenül utána. Ráadásul otthona nem veszíti el jellegzetes hangulatát az ételszagok miatt.
Ha már a páraelszívó minőségéről beszélünk, sajnos nem nélkülözheti a karbantartást sem. Ne aggódjon, nem kell hetente tisztítania vagy cserélnie a szűrőket. Csak havonta egyszer ellenőrizze, hogy a páraelszívó rácsa alatt nem zsírosodik-e, még akkor is, ha minden főzés után letörli. Ez általában annak a jele, hogy a szűrő már nem működik megfelelően, ezért ideje kicserélni vagy megtisztítani a meglévőt. Általában évente csak néhányszor kell ezt megtennie. Ez attól függ, hogy milyen gyakran tölt időt a tűzhely mellett.
Szabaduljon meg időben a szeméttől
A negyedik gyakori hiba a konyhai hulladék nem megfelelő kezelése. Főzés vagy uzsonna készítése során rengeteg hulladék keletkezik. Ez lehet gyümölcs- vagy zöldséghéj, morzsa vagy csomagolt élelmiszerek csomagolóanyagai. Ez általában nem tiszta, így néhány nap után a kukában bűzleni kezd. A konyhaszekrények belsejébe épített tárolók jó megoldást jelentenek a szagok megelőzésére. Így a szemetet nemhogy nem érezni, de még csak nem is látni.
Ügyeljen legalább arra, hogy a konyhában lévő összes kuka zárható legyen. Ebben a helyiségben ez nélkülözhetetlen. Hacsak nem akar minden nap szeméttel járkálni. Szerencsére ma már sokféle típusú és kialakítású kuka kapható fedelekkel és pedállal vagy érzékelővel a könnyű nyitás érdekében, még akkor is, ha éppen hagyma- és krumplihéjjal van tele a keze. Nézze meg tehát, hogy melyik opció illene a legjobban a konyhájához, és szerezzen be egy segítőt a tisztaság megőrzéséhez.
Apropó, ne felejtse el szelektálni a hulladékot. Nem azt mondjuk, hogy gondosan szét kell választania a csomagolás részeit egymástól, hogy az egyesített anyagot soha ne dobja a vegyes hulladékba. Viszont jó, ha legalább a papírt, a műanyagot, az üveget és a szerves hulladékot külön kupacokba rakja. Ha még egy aprósággal szeretne segíteni a bolygónknak, akkor a használt olajat tárolhatja, és időnként újrazárható üvegben, egy külön kukába dobhatja ki. Így nem szennyezi a vegyes hulladékot vagy a szeméttelepet.
Ne felejtse el szétválogatni a papírt, az üveget és a műanyagot
Az első részből a leggyakoribb hibák a konyha berendezésénél, ennyi. Reméljük, hogy esetleg egy kicsit kiigazította álmai konyháját. Ha már van egy nagyszerű konyhája, talán egy apró változtatással még jobbá tehet mindent. Ha már itt van, nézze meg a blogunk további ckkeit is. Biztosan talál bennük érdekes inspirációkat, nem csak a konyhára vonatkozóan.