Hogyan dolgozzunk kerek szőnyeggel a nappaliban és más helyiségekben?

A lakás dekorációk fontos szerepet játszanak egy tér berendezésénél vagy átalakításánál. Ezek adhatnak egy helyiségnek bizonyos hangulatot, karaktert. Az egyik legfontosabb kiegészítő a szőnyeg. A belső terekben általában klasszikus téglalap vagy négyzet alakú szőnyeggel találkozhatunk, amely illeszkedik a szoba és a bútorok egyenes vonalaihoz. Egy ilyen szőnyeggel nem lehet hibázni, ugyanakkor nem is fog lenyűgözni. Ha szeretne egy kis pezsgést adni a nappalijának (vagy más helyiségnek), építsen be egy kerek szőnyeget. Íme, hogyan kell csinálni

Kerek szőnyeg, mint dizájn elem a nappaliban

Kerek szőnyeg, mint dizájn elem a nappaliban

Vegye a bátorságot, és válasszon kerek szőnyeget

Azt mondja magában, hogy csak egy tapasztalt tervező képes kezelni egy kerek szőnyeget? Ha megfogadja tanácsainkat, maga is megfelelően integrálhatja a szobájába. A kerek szőnyeg sokoldalú és stílusos kiegészítő, amely feldobhatja a szoba hangulatát.

A klasszikus téglalap alakú szőnyegekkel ellentétben a kerek szőnyegek egyedi formát és bizonyos folyékonyságot kölcsönöznek egy térnek. Megszakíthatják az egyenes vonalak és szögek egyhangúságát. Melegítik a teret, megadják a szükséges stílust, de formálhatják is azt. A kerek szőnyegek funkcionális, esztétikus és praktikus módon különböző zónákra oszthatják a helyiséget.

A kerek szőnyeget a szoba méreteihez kell igazítani

A megfelelő kerek szőnyeg kiválasztásának alfája és omegája a méret. Ha túl kicsi szőnyeghez nyúl, az elveszik egy nagy térben. Egy feleslegesen nagy szőnyeg pedig rendetlen káoszt fog teremteni egy kis helyiségben. Az optimális méret tehát a nyertes. Hogyan találja meg?

A körszőnyeg megfelelő átmérőjének kiválasztásakor ne csak a szoba méretét, hanem a bútorok elrendezését is vegye figyelembe. A méret kulcsszerepet játszik, ha azt szeretné, hogy a nappali harmonikusan nézzen ki. A szőnyegnek olyan méretűnek kell lennie, hogy lehorgonyozza a bútorelrendezést, és egységes megjelenést teremtsen.

Egy nagy kerek szőnyeg ideális a nagy, nyitott szobákhoz. Tipikus példa erre egy étkezővel összekötött nappali. Egy elég nagy kerek szőnyeggel, amelyen az étkezőasztal és a székek állnak, elválasztja az étkezőt a nappalitól.

Jó tanács: Helyezze a kanapék és a székek lábait a kerek szőnyegre. Ez kiegyensúlyozott megjelenést kölcsönöz a helyiségnek.

A kerek szőnyegek tökéletesen alkalmasak mindenféle zugok kiemelésére és hangulatossá tételére, valamint a zugok és rések meghatározására. Egy nagy nappaliban könnyen kialakíthat egy hangulatos olvasósarkot. Nem kell bútorokat vásárolnia ahhoz, hogy az olvasósarkot elkülönítse a szoba többi részétől. Csak helyezzen egy kerek szőnyeget a fotel alá vagy közelébe.

Az olvasósarkot egy kerek szőnyeg határolja

Az olvasósarkot egy kerek szőnyeg határolja

Néhány centiméterrel a fotel elé helyezzen egy kisebb, körülbelül 80 cm átmérőjű kerek szőnyegdarabot. Helyezze a fotelt egy 100-120 cm átmérőjű kerek szőnyegre úgy, hogy az első lábak a szőnyegen legyenek. A 120 cm átmérőjű kerek szőnyegnél a dohányzóasztal is részben a szőnyegre helyezhető.

Egy kerek szőnyeget párosíthat ülőgarnitúrával, fotellel vagy puffal is. Egy nagy, 200 cm átmérőjű kerek szőnyeg tökéletesen illik egy kétszemélyes ülőgarnitúrához. A kétszemélyes kanapé félig álljon a szőnyegen, akárcsak a fotel. Ha egy nagyobb kanapét egy kisebb, 160 cm átmérőjű kerek szőnyeggel kombinál, a szőnyegnek csak részben kell a kanapé alá nyúlnia. A szőnyeg szélének a fotel szélénél kell lennie.

A kerek szőnyeg megfelelő mérete a kulcs

A kerek szőnyeg megfelelő mérete a kulcs

Kerek szőnyeg a kis nappaliban

Ha kicsi a nappalija, vagy egy garzonlakásban él, akkor is bevethet egy trükköt, amit még a tervezők is használnak a tér növelésére. Fektessen egy modern kerek szőnyeget a padlóra. Formája miatt a szoba nagyobbnak tűnik.

Egy nagy téglalap alakú szőnyeg még kisebbnek mutatná a szobát. Ne feledje, hogy hagyjon elég helyet a szőnyeg körül, hogy a padlót láthassa alatta. A szőnyeg és a fal között legalább 20-30 cm szabad térnek kell lennie.

A kerek szőnyeg színe és mintázata: jellegzetes vs. hagyományos

A színek és minták kiválasztása művészet, amely jól átgondolt megközelítést igényel. A kerek szőnyegnek nemcsak ki kell egészítenie a meglévő színösszeállítást, hanem egy réteg textúrát és melegséget is hozzá kell adnia. Akár modern, minimalista, hagyományos vagy eklektikus stílusban berendezett nappalival rendelkezik, a megfelelő színek és minták kiválasztásával egységes és barátságos teret hozhat létre.

Egy modern kerek szőnyeg a nappali középpontjává válhat, különösen, ha merész mintázatot vagy élénk színeket választ.

A szín és a minta kiválasztásakor ne csak a személyes ízléshez és a szoba méreteihez tartsa magát, hanem a karbantartási követelményekhez is. Általában, igaz:

  • a világos színek nagyobbnak és szellősebbnek mutatják a szobát,
  • a sötét színek kisebbé és hangulatosabbá teszik a helyiséget,
  • a mintás szőnyegek elvesznek a foltok,
  • az egyszínű szőnyegeken a legkisebb foltot is látni fogja.

Ha időtálló színű szőnyeget szeretne, válasszon bézs, barna és szürke színeket. Ha ez a textil kiegészítő az egész teret hivatott feldobni, válasszon vagy gazdag színpalettát, vagy merész mintákat. A geometrikus minták remek választásnak számítanak, de a keleti minták is népszerűek.

Az egyszínű szőnyegek karbantartása igényesebb

Az egyszínű szőnyegek karbantartása igényesebb

Tartós anyagok

Az esztétika fontos szerepet játszik az általános megjelenésben. Ugyanilyen fontos a kerek szőnyeg tartóssága és könnyű karbantarthatósága is. A nappalik általában a legforgalmasabb helyiségek a lakásban. Itt találkozik nemcsak a családjával, hanem a barátaival és a különböző látogatókkal is. Ezért érdemes olyan szőnyeget választani, amely tartós és hosszú élettartammal büszkélkedhet.

A legtartósabb anyagok közé tartoznak a kerek szőnyegek készítéséhez használt alábbi anyagok:

  • gyapjú,
  • nylon,
  • polipropilén.

Ezek az anyagok mind tartósak és könnyen tisztíthatók. Ezért találja meg őket leggyakrabban a nappalikban. Gondoljon a szőnyeg bolyhának hosszára is. A népszerű bozontos kerek szőnyegek puhák és stílusosak, de nem a legjobb választás gyermekes és háziállatokat tartó családok számára. Hosszú bolyhuk miatt nehéz porszívózni. Az optimális választás az alacsony bolyhos szőnyeg, amelyet könnyű tisztítani és porszívózni.

Jó tanácsok és tippek

Ha egy kerek szőnyeg beszerzésén gondolkodik, értékelheti ezeket a praktikus tapasztalatokat:

  • Kis helyiségekben a kerek szőnyegek nagyobb alapterület illúzióját kelthetik.
  • Ne helyezzen kerek szőnyeget botlásveszélyes területre, például ajtó közelébe.
  • A kerek szőnyeg kiemeli az art deco bútorok egyediségét.
  • A 240 cm átmérőjű kerek szőnyegek a legmegfelelőbbek a kerek étkezőasztalokhoz. Egy 4 székkel ellátott étkezőasztalhoz 160 cm átmérőjű szőnyeg ideális.
  • A kerek szőnyegek gyermekszobában vagy hálószobában is használhatók.
  • Próbálja ki a kerek szőnyegek rétegezését. Több kerek szőnyeg részben átfedhető.
  • Egy kerek szőnyeg kiemelhet egy másik kerek formát a szobában, például egy kerek dohányzóasztalt, egy kerek tükröt vagy egy kerek csillárt.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette