Hogyan készítsünk hangulatos belső teret nem csak ősszel - 2. rész

A napsütéses nyár után Ön is néha elszomorodik, az ősz beköszöntével az első szürke, felhőkkel és esővel teli napokban? Nem baj! Adunk néhány tippet, hogyan hangolhatja át otthona belső terét, hogy kényelemben, melegen és otthonosan vészelje át a kinti időjárást. Ez nem csak a bútorokról szól. Vessen rá egy pillantást a saját szemével. A második részt egy konyhai átalakítással kezdjük, amely gyönyörűen kiszínezi az őszre, folytatjuk egy tippel a friss textúrákról, amelyek még a legrosszabb őszi lomtalanításban is felvidítanak, harmadikként pedig jön néhány tanács, hogyan merítsen ihletet a természetből a lakberendezés során. Ha eljut a cikk végéig, még egy bónusz tippet is hagyunk Önnek. Szóval olvasson, hogy bepótolhassa a lemaradást, mielőtt odakint beköszönt az ősz.

Egy hangulatos belső térben a melankóliának esélye sincs. Még ősszel sem...

Egy hangulatos belső térben a melankóliának esélye sincs. Még ősszel sem...

Dobja fel konyháját az ősz színeivel

Egy étkezőasztal, néhány szék és egy konyhaszekrény senkit sem nyűgöz le. Főleg, ha kint olyan rossz az idő, hogy egy kutyát sem kergetne ki. Hogyan is telepedhetne le az ember egy unalmasan megszokott konyhában? Szerencsére van egy gyors, egyszerű és olcsó megoldás arra, hogy őszi köntösbe öltöztesse a konyhát, hogy otthonosabbnak tűnjön, és nyugodt hangulatot terítsen maga körül. Aztán megöntözheti egy finom itallal, és máris minden adu ász a kezében van, hogy bármilyen időjárási rossz érzést legyőzzön. Még akkor is, ha az ablaka előtt esik az eső és mondjuk két hétig köd van, Ön akkor is meleg lábbal és mosollyal az ajkain kortyolgathat a bögréjéből.

Tapasztalataink szerint a kerámia vagy a tematikus teakendők, terítők vagy díszpárnahuzatok remekül beválnak. Egyszerűen szerezze be ezeket az apróságokat egy lakberendezési boltban vagy online egy olyan webáruházban, amely a bútorok mellett kiegészítőket is árul. Meglátja, hogy számos olyan apróságot talál majd, amelyek témája az őszi vörös, barna vagy mohazöld lesz. Jól mutatnak például az állatos témájú teakendők - ideális esetben egy róka vagy egy medve -. Gyönyörűen illenek majd egy piros teás- vagy kávéskészlethez, valamint egy barna kockás takaróhoz és párnához, amelyet a fotelen hagyhat, hogy nyugodtan elolvashassa kedvenc könyve egy fejezetét, megnézhesse a kedvenc sorozata következő epizódját, vagy csak hátradőljön egy bögre forralt borral.

Egy őszi asztal pillanatok alatt megszépíti az étkezőt

Egy őszi asztal pillanatok alatt megszépíti az étkezőt

A legjobb ebben a tippben az, hogy bármikor kicserélheti az összes tematikus felszerelést anélkül, hogy a pénztárcáját kiürítené. Egy teáskanna, néhány bögre és szalvéta tényleg nem kerül egy vagyonba. Így könnyen megengedheti magának, hogy legyen otthon néhány ilyen szezonális készlete. Ugyanúgy használhatók, mint az ünnepi edények, amelyeket évente egyszer, karácsonykor leporol, vagy esetleg a húsvét előtti dekoráció. Ha szeretné, hogy a konyhája az őszre tökéletesre csiszolódjon, adjon hozzá egy szál csipkebogyót vagy egy tál diót vagy körtét. Ha rajong a sütőtökért, bátran helyezzen el néhány kisebb, dekoratív darabot az ablakpárkányon. És persze egy lámpással az ablakon kívül sem tévedhet.

Hagyja a színeket virágozni a textíliák textúráinak köszönhetően

Ha sok fabútor van a nappaliban vagy a hálószobában, vagy fából készült bútorok, még ha nem is valódi tömör fából készültek, a szoba ősszel a természetes fény elvesztésével szomorúbbnak tűnhet. Ezt egy csettintéssel orvosolhatja. Az erősebb világítás az egyik lehetséges megoldás, de az amúgy is rossz foltja a hiányzó nyári napsugaraknak. Sokkal jobb megoldás egy sor színes mintás ágytakaró, ágynemű és ágyneműhuzat, hogy egy kis lendületet adjon az egyébként barna vagy szürke szobának, amely ősszel veszít az optimizmusából. Mindenképpen alkalmazza ezt a tippet, ha sötét padló- vagy falicsempéi vannak. Szín nélkül nem tud feldobni egy szobát, még akkor sem, ha elosztja.

Hogyan válassza ki a megfelelő dekorációt, hogy a több lehetőség együtt működjön? Egyesek számára ez nagyon nehéz dió lehet. A valóságban nem kell, hogy olyan nagy ügy legyen. Ha ősszel sétál egyet az erdőben, láthatja, hogy a sötétzöld, a sárga, a barna és a vöröses árnyalatok gyönyörűen működnek együtt. Ezeket az árnyalatokat pedig otthon is kombinálhatja, ha egy vagány őszi ágytakaróval szeretné feldobni a hálószobában ágyát vagy a nappaliban kanapéját. Javasoljuk, hogy válasszon két-három színt, amelyeket ízlésétől függően fehérrel vagy világosszürkével egészíthet ki. Így semleges hátteret kap, amely előtt az élesebb árnyalatok gyönyörűen kiemelkednek - akárcsak a színes levelek a barna és szürke fatörzsek előtt az erdőben.

A színek mellett a formákkal is óvatosan bánjon. Nem minden illik össze. Próbálja meg megtartani ugyanazt a formát vagy mintát egy bútordarabon belül. Például egészítse ki a párnahuzatot juharlevelekkel a párnán ugyanezzel a mintával a paplanon, vagy egészítse ki a paplant semleges egyszínű ágyneművel, hogy a formák és minták ne ütközzenek egymással. Általában a rendkívül szögletes és a rendkívül kerek formák sem keverednek jól. A pöttyös háromszögek merész és trükkös megoldást jelentenek arra, hogy egy szobában több mintázat is megjelenjen. Ilyen esetben inkább egy lakás- vagy belsőépítész tanácsát érdemes igénybe vennie, hogy az eredményt a tökéletességig összehangolhassa. Meglátja, hogy mind a nappaliban, mind a hálószobában imádni fogja a vidám színeket.

A dekorációk és textíliák kiválasztásakor az őszi természet színei jelentenek ihletet

A dekorációk és textíliák kiválasztásakor az őszi természet színei jelentenek ihletet

A természetben inspirációt talál a berendezéshez és a dekorációhoz

Ha van egy nyaralója, szeret az erdőben sétálni, vagy akár alkalmanként vadászni is jár, ez a tipp tökéletes az Ön számára. Képzeljen el egy olyan előszobát, ahol az őszi kabátjai nem hagyományos fogasokon, hanem egy olyan szarvas agancsán lógnak majd, amelyet esetleg maga vadászott le. A fogas alatt pedig lehet egy tömör fadeszkákból vagy deszkákból készült pad, amelyen meghagyja a kérget, hogy megmutassa tisztán természetes eredetét. Csak tisztítsa meg a fát, és csiszolja le a felső felületet, amelyen ülni fog, hogy ne tépje szét a ruhái finomabb anyagát. Végül adjon hozzá egy fém cipőtartót, amelyen sorakoztathatja a csizmáit vagy bakancsait, és már kész is van.

A dekoráció terén is inspirálódhat a természetből. Vegyünk egy kis mohát. Általában eléggé feltűnésmentes, de kövekkel vagy fával kombinálva lenyűgöző látványt vagy miniatűrt varázsolhat, amely minden arra járónak hirdeti az őszi hangulatot. Ha szeretné, a mohapárnára diót vagy akár érett csipkebogyót vagy más bogyókat is helyezhet. Ez ismét az általános őszi hangulatot fogja erősíteni. Az ilyen miniatűr dekorációkat természetesen maga is elkészítheti. Csak sétáljon egyet az erdőben, és keressen néhány kelléket. Otthon aztán leülhet az asztalhoz és pillanatok alatt elővarázsolhat néhány menő dekorációt az egész belső térre.

Ne feledkezzen meg a kiegészítőkről sem. Míg nyáron mindenki megelégszik egy kis cipőtérrel a háza vagy lakása ajtaja mögött, ősszel és télen érdemes leporolni egy belépő szőnyeget vagy esetleg egy nagyobb méretű szőnyeget, amire Ön és a vendégei rácsöpögtethetitek a vizet cipőjükről. Hasznos lehet egy vödör vagy esernyőtartó és egy polc is, amelyre sálat vagy kesztyűt tehet. Mindent díszíthet egy-egy őszi színű levéllel vagy esetleg fenyőtobozzal. Ha azt szeretné, hogy a levél tovább tartson, akkor matt lakkal átfestheti, mielőtt teljesen megszáradna. Vagy formázza meg klasszikusan egy könyvben, amit jól ismer is gyermekkorból. Ha már a gyerekeknél tartunk, a gesztenyedíszek is remekül mutatnak.

Lovagoljon a kényelem és melegség hullámán

Bónusz tippünk ezúttal a gyapjútermékekről szól. Ez azért van, mert ősszel és télen gyakran jövünk be a hidegből. Ilyenkor a legjobb, ha a melegbe tesszük a lábunkat, forró teát iszunk (rummal vagy anélkül), vagy rögtön beleugrunk egy forró kádba. A biztonság kedvéért jó, ha van tartalékban egy gyapjúpulóver és zokni. Mindkettőt hagyja a nappaliban a kanapén vagy a hálószobában az ágy mellett.

A kedvenc forró itala egy gyapjútakaróval együtt felmelegíti a testet és a lelket

A kedvenc forró itala egy gyapjútakaróval együtt felmelegíti a testet és a lelket

A gyapjú rendkívül előnyös termikus tulajdonságokkal rendelkezik. Így miután megivott egy forró italt, egy gyapjú ruhadarab, takaró vagy zokni melegen tartja, még akkor is, ha csontig átfagyva jött be kintről. Ami a ruhák színét illeti, ezt Önre bízzuk. Nyugodtan keresse a zöld, a barna vagy akár a sötétsárga őszi árnyalatait. Ezek mind elegánsak, és a következő szezonban biztosan viselheti őket. Soha nem mennek ki a divatból.

És itt vagyunk a meleg őszi enteriőr-sorozatunk második részének végén. Összesen nyolc olyan tippet kaptunk, amelyekkel biztosan friss, kényelmes és meleg otthona lesz az őszi és téli időjárás minden viszontagságában. Persze biztos, hogy Önnek is vannak még tippjei, hogyan maradjon otthon melegen testben és lélekben egyaránt. Mindenesetre örömmel várjuk, hogy további cikkeket olvasson a blogunkon az otthoni meghitt időtöltés során. Szeretünk rendszeresen írni Önöknek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette