Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát - 3. rész

A harmadik rész már kopogtat az ajtón, és ismét egy újabb adag tippre számíthat, hogyan rendezze be a kis konyháját. Ezúttal nem csak a bútorokra, hanem a helyiség általános megjelenésére is koncentrálunk. Megnézzük, milyen illúziókat lehet elővarázsolni a bútorszínek megfelelő kombinációjával, hogyan lehet a színekkel vizuálisan megnövelni a teret, vagy miért érdemes rugalmas tárolóhelybe beruházni. És persze ez még nem minden, úgyhogy olvasson figyelmesen a végéig. Kezdjünk bele!

Rend és kényelem uralkodhat egy kis konyhában is

Rend és kényelem uralkodhat egy kis konyhában is

Teremtsen szemet szembetűnő illúziót a színek finom kombinációjával

Ha szép illúziót akar létrehozni a színekkel, akkor a kontrasztokkal kell dolgoznia. A legegyszerűbb megoldás, ha a színnel kontrasztot teremt a falfesték és a konyhabútor között. Tehát egyenesen egy világos falfestés mellett dönthet, amelyhez sötétebb alapot választ a konyhabútor szemre eső részeihez. Ezek elsősorban a szekrényajtók és a munkalapok. Ugyanezt az árnyalatot használhatja az oldalakra is.

Nagyszerű választás egy nagy, kissé nehéz vonalhoz egy sötétebb szürke szín. Sem a por, sem a kopások nem látszanak rajta. Ráadásul a matt felület még az esetleges ujj- vagy tenyérlenyomatokat sem tükrözi vissza, ha csak kissé zsíros kézzel kell a szekrénybe nyúlnia. Ha szeretné fokozni a kontrasztot a festéssel és az ízléses részletekkel, akkor a fiókok frontjait ugyanilyen világos színűre festheti. Így szépen kiemelkednek majd a konyhaszekrények semleges és sötét alapszínétől.

Az utolsó fontos rész a természetes anyagokra való fogadás. Ha teheti, szerezzen be fából készült munkalapot, vagy legalábbis fa utánzatú felületet. A fa szemcsézettsége szépen ki fog tűnni mind a pult szürke színe mellett, mind pedig a fehér falakkal szemben. Ugyanígy egy széket, vagy asztalt is kiemelhet. Csak adjon nekik egy hozzá illő pasztell árnyalatot, egy csipetnyi kedvenc színnel. A melegebb tónus jobb, mivel barátságos hatást kelt, és jobb hangulatra ösztönöz. Esetleg egy rózsaszínes vagy zöldes.

Tegye nagyobbá konyháját a fény segítségével

A valóságban ez megint csak egy benyomás vagy optikai illúzió lesz, de megéri. Mert a végén a kis konyhája nem fog szűkösnek tűnni, hanem inkább hívogató lesz egy illatos kávé vagy egy finom sütemény mellé leülni. Mindössze sok élénk színre van szüksége fehér vagy krémszínű alapon. Hasznos lesz egy déli, de legalábbis nem északi vagy keleti fekvésű ablak is. A napfény a többit a maga segítsége nélkül is elvégzi. Természetesen nem kell itt megállnia. Épp ellenkezőleg, mindent tökéletesre csiszolhat.

Az első dolog, amit érdemes megfontolnia, az a függőleges fal csempézése közvetlenül a mosogató felett. Természetesen választhat finom fehér csempéket is, de azok nem fognak senkit sem feldobni, valljuk be. Ha viszont olyan figyelemfelkeltő mintát választ, amely például háromdimenziós kockák benyomását kelti a csempéken, az jól működhet. Ugyanilyen hatásosak például a hatszögek, vagy egy másik egyszerű minta, amely a sötét habarccsal kontrasztos fehér csempéken alapul.

Egy ilyen világos konyha utolsó fontos eleme a dekoráció. Még ha nincs is szabad hely a konyhában, legalább apró dekorációs elemek mindig elférnek. És még csak nem is kell, hogy puszta dekorációk legyenek, gyakorlati haszon nélkül. A fa vágódeszkák például megteszik a magukét. Csak válasszon néhány különböző fafajtát, hogy az árnyalatok és minták lenyűgöző kombinációját hozza létre. Ugyanilyen elegáns lehet egy apró kaktusz vagy egy jegyzettömb a listák írásához vagy a hiányzó hozzávalókhoz. Titkos tippünk pedig a fogantyú nélküli ajtók az akasztós konyhaszekrényekhez.

Fogadjon a rugalmas tárolóhelyekre

Ez őrült ötletnek tűnhet, de nem az. Gondoljon csak arra, hogy hétköznap általában hogyan működik a konyhában a hétvégékhez képest. Biztosan különbséget fog találni az eszközök és a különböző kütyük használatának gyakoriságában. Hiszen nem is lenne klasszikus házi koszt vasárnapi ebéd nélkül, nem igaz? Pontosan erre jönnek jól a rugalmas polcok vagy állványok. Úgy rakosgathatja őket, ahogyan szükséged van rájuk.

A praktikus polcok és állványok sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosítanak

A praktikus polcok és állványok sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosítanak

Hogyan képzeljük el? Mint két drótokból készült oldalfal, amelyek egy képzeletbeli létrát alkotnak. Az egyes lépcsőfokokra tetszés szerint helyezheti el a polcokat. Attól függően, hogy lapos tányérokat vagy magas borospoharakat kell tárolnia. Egyszóval a helyzetnek megfelelően építheti fel saját tárolórendszerét. Nyilvánvaló, hogy itt nem a magas technikai készségről vagy az edények vagy egyéb szükségleti cikkek hosszú ideig történő tárolásáról van szó. Inkább egy nagyszerű segédeszköz arra az esetre, ha minden lényeges dolgot kéznél kell tartania, amikor, mondjuk, megérkezik a nagycsalád.

Egyes ilyen polcok alján még egy akasztó is lehet. Ez leggyakrabban egy olyan mechanizmus, amelyre felakaszthat merőkanalakat, krumplitörőt vagy mártáskanalat. A borospoharak számára elhelyezett, nem feltűnő fogantyúk is érdekes lehetőség. Ilyenkor alulról felfelé csúsztathatja őket a fogantyúkba, és a poharak biztonságosan rögzítve maradnak a polc alján, anélkül, hogy porosodnának. Ezt különösen a nagyobb családi összejöveteleken fogja értékelni.

Kezdje a padlótól

Van, amikor a konyha átalakításakor hiába töri magát az ember, az eredmény még mindig nem az igazi. Szerencsére még van megoldás. Még ha úgy is érzi, hogy a kis konyhája unalmas vagy éppen szürke, ne essen kétségbe. Mindig megmentheti a napot azzal, hogy valami mással hívja fel mindenki figyelmét, aki betér. Az első teendő ebben a tekintetben a padló. Bár általában egy feltűnésmentes és funkcionális helyiségkitöltő, egy kis művészettel és átgondolással gyorsan az egész konyha szembe ötlő kiegészítőjévé válhat.

Az egyik legegyszerűbb módja a figyelemfelkeltő hatás elérésének egy merész minta. Nem számít, hogy linóleum, parketta vagy csempe van a konyhájában. Minden típus elviselhet egy olyan rajzot vagy mintát, amely megragadhatja az újonnan érkezők tekintetét. Mi a térhatású csempéket szeretjük, amiről fentebb már írtunk egy másik összefüggésben. Ez ugyanakkor nem az egyetlen lehetőség. Választhat olyan változatot is, ahol a csempe mesterséges anyagból készül, és képzeletbeli régi újságpapírfoszlányokat tartalmaz a belül. Egyszóval használjon bármit, amit érdekesnek talál.

Egy extrém változat lehet egy süllyesztett padló illúziója, amelyből a ház pincéje vagy alsó szintje üt át. Ezt azonban sokkal nehezebb megvalósítani. Ha úgy dönt, hogy ezt az utat választja, akkor jobb, ha konzultál egy lakásépítésszel vagy valakivel, aki ért az ilyesmihez. A végeredmény garantáltan jobb lesz, mintha egyedül csinálná.

Az eredeti padlóburkolat megadja a kívánt hangulatot a konyhában

Az eredeti padlóburkolat megadja a kívánt hangulatot a konyhában

És ezzel a harmadik rész végéhez érkeztünk a kis konyhák berendezésének áttekintésében. Ha legalább egy tipp megragadta a figyelmét, örülünk neki. Ha pedig véletlenül mégsem, akkor mindenképpen nézze meg a sorozat következő részeit. Biztos, hogy megtalálja a kedvére valót. Természetesen a blogunk többi cikkét is megnézheti. Rengeteg inspirációt találhat bennük. Ön is meglátja majd.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette