Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát - 4. rész

A kis konyhákat mindig nehéz berendezni. Ha már elolvasta az előző három, tippekkel teli részünket, akkor már biztosan van néhány forgatókönyv a fejében, hogyan kezelje a helyiség bútorzatát, hogy helyet takarítson meg. Az előző részben sokat beszéltünk a színekről és a méret illúziójáról. Ezúttal más kütyükre koncentrálunk. Várunk például egy okos módszert a kisgépek elrejtésére, egy tippet a tűzhely feletti helytakarékosságra egy alsó páraelszívóval, vagy egy érdekes alternatívát az étkezőasztalra egy multifunkcionális konyhasziget formájában.

Még egy kis konyhában is öröm lehet tartózkodni. Különösen, ha ügyesen elrendezett térről van szó

Még egy kis konyhában is öröm lehet tartózkodni. Különösen, ha ügyesen elrendezett térről van szó

Rejtse el a kisgépeket a szekrényekben

A kis konyha gyakran rövid munkalapot jelent. Amikor a híres finomságokat főzi, nincs hol mozognia magának. Szerencsére ezt könnyen elkerülheti, ha a kisgépeket használat után elrejti egy szekrényben - ideális például, ha reggelizőeszközöket is tárol. Odabent a kenyérpirító, a turmixgép és a vízforraló nem lesz útban, mégis kéznél lesznek.

Ebben az esetben egy emeletes polc a pulton, amelyet a falhoz szögezhet, ugyanazt a feladatot látja el, mint egy szekrény. Egyszerűen sorakoztassa fel a legszükségesebb kisgépeket a pulton, közvetlenül a falra rögzítve, várva a megfelelő pillanatra, hogy segítsenek vizet forralni a kávéhoz, gofrit készíteni a reggelihez, vagy pattogatott kukoricát pattogtatni, amikor végre megnézheti a kedvenc filmjét. Ennek eredményeképpen a konyhapult mélységéből végül csak körülbelül 20 cm marad ésszerű hosszúságban. És ez nem is olyan tragikus.

Amellett, hogy a kis segítők a közelben maradnak, kevesebb dolga lesz azzal is, hogy abszolút tisztán tartsa őket. Tudja, hogy amikor sietve kezdi el a levest krémesre turmixolni, vagy sietve veri fel a tejszínhabot, néha minden szétrepül. Szóval, ha a kisgépek nem annyira a vágóhídon vannak, mert egy polc takarja őket, vagy egy ajtó elölről, az csak jót fog tenni. Csak arra vigyázzon, hogy ne zsúfolódjon zsúfolásig a polc vagy a szekrény. Egyszóval csak a legfontosabb segítőket kell kiválasztani. A többit eltakaríthatja.

Rejtett készülékek - több hely a pulton

Rejtett készülékek - több hely a pulton

Szívja el a párát alulról, és használja ki a lehető legjobban a helyet

Lehet, hogy furcsának találja ezt, de jól olvasta. Manapság semmi különös nincs az alulról működő páraelszívókban. Pontosabban a főzőlap szintjén vannak, ahonnan szagokkal és zsírral teli füstöt szívnak be. Úgy is elképzelheti őket, mint egy rácsot a főzőlap közepén, amely beszívja a levegőt. Nagy előnye, hogy így egy egész fal szabad marad a tűzhely felett. Ezt felhasználhatja bármi tárolására, amire csak szüksége van.

Hasznosnak találtuk, ha a főzőlap vagy a tűzhely fölé több sorban polcokat helyezünk el. Így ugyanis mindig szem előtt lesz minden ott tárolt dolog. Csak arra ne számítson, hogy mondjuk borospoharakat vagy más zsírérzékeny dolgokat tesz ide. Bár a páraelszívó elnyeli a szagok és a füstök nagy részét, egy kis mennyiség a tűzhely fölött elszökik. Sajnos ez elég ahhoz, hogy a csiszolt poharakat megzsírozza. Tegye tehát ide a fedőket, merőkanalakat vagy egyéb kézre álló dolgokat, és máshol játssza el a szépet.

Egy klasszikus konyhaszekrényt is felakaszthat a főzőlap vagy a tűzhely fölé. Ez utóbbi általában a párásabb és zsírosabb levegő mozgatására készül. Így nem baj, ha főzés közben alulról fújja a szél. Ahogy fentebb utaltunk rá, ez nem egy nagy gőzölgés lesz - inkább csak egy kósza fuvallat, ami nem csinál semmit. Szerintünk ezt a csinos trükköt mindenképpen érdemes kipróbálni. Nem gondolja?

Cserélje ki az étkezőasztalt egy konyhaszigetre

Ha most a homlokát vakargatja, mi megértjük. Első pillantásra nem tűnik ésszerűnek, hogy egy szigetet zsúfoljunk egy kis konyhába. Ez viszont nem igaz, ha valamit kicserél a szigetre. Képzelje el például, ha nem a konyhaasztalnál étkezne, hanem a szigetnél. Persze, valószínűleg bárszékekre vagy székekre lenne szüksége, de szerintünk ez elegáns és ízléses. Szóval, kezd már jobban tetszeni az ötlet?

A konyhasziget praktikus választás még egy kis konyhába is

A konyhasziget praktikus választás még egy kis konyhába is

A legjobbat a végére hagytuk. Nem kell, hogy teljes fenékkel rendelkező szigete legyen. Van olyan munkalap is, amelyik az egyik oldalon a falhoz van rögzítve. Így a lap alatt marad egy szabad terület, ahová étkezés után bárszékeket vagy székeket csúsztathat. Ha pedig történetesen nem akarja betakarítani az ülőalkalmatosságokat, akkor a sziget teteje alatt kialakíthat egy tárolóhelyet mindannak, amire szüksége van.

Egy kis állvány vagy polcrendszer nagyszerű az ilyen dolgok számára, amelyet fonott vagy szövetkosarakba való válogatással fokozhat. Ennek nem csak az az előnye, hogy a tárolt tárgyak praktikus áttekinthetőségben maradnak, hanem esztétikai elemmel is gazdagítja a konyháját. Ezután már csak Öntől függ, milyen stílust szeretne konyhájának. A tárolókosarak lehetnek drótból, ha valami vagányabbat keres, vagy lehetnek fából készült ládák, ha az ipari stílusú életmód híve.

Fesse a falakat és a szekrényeket ugyanolyan színre

Így van, ezzel a tippel a színeket arra akarjuk használni, hogy az összes domináns berendezési tárgyat egységes egésszé kapcsoljuk össze. Az ideális szín természetesen a fehér vagy világos krémszínű, amely jól tükrözi a fényt, és így vizuálisan megnöveli a teret. Nem csak ezért javasoljuk, hogy a falak és a berendezési tárgyak - beleértve a legtöbb bútort is - azonos színösszeállításban pompázzanak. A telítettség érzetének ellensúlyozásáról is szó van. Ez pedig egy kis konyhában szinte mindig jelen van, valljuk be.

Valójában ugyanaz a szín vizuálisan egységesíti az összes benne lévő tárgyat egy egésszé, ami nem lesz annyira feltűnő a szemnek. Nem fog annyira irritálni a szekrény, amit sikerült az utolsó szabad helyre bepréselnie. Nem fog zavarni a pulton tárolt sok holmi sem, mert azok ugyan kilógnak majd a sorból, de első ránézésre egy nagyvonalú, egységes háttérrel rendelkező térben fognak látszani, és így tovább. Egyszóval becsapja a szemet, és légiességet kap.

Megjegyzendő, persze ez nem azt jelenti, hogy minden berendezési tárgyat simára kell csiszolnia, és minden textúrát, mintát vagy anyagszerkezetet el kell törölnie. Éppen ellenkezőleg! Hagyjon mindent simán vagy durván, hajtogatva vagy egyenletesen, úgy, ahogy van. Az apró és első pillantásra nem feltűnő különbségeket második pillantásra kellemesen tagolja majd egy egységes, világos darab, amelybe elsőre minden beleolvad. Meglátja, a végén még tetszeni fog

Ezzel elérkeztünk negyedik rész végéhez a kis konyha berendezésére vonatkozó tippjeink sorozatában. Reméljük, megtalálta kedvenc tippjeit, és otthon, a saját konyhájában is kipróbálja őket. Talán rábukkan majd azokra, amelyek segítenek feldobni otthonát. Ha mégsem, akkor bármikor megnézheti további tippjeinket, vagy elolvashatja más blogcikkeinket.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette