Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát - 5. rész

Üdvözöljük a kis helyiségek konyhai tippjeit bemutató sorozatunk utolsó részében. Legutóbb a kisgépek elrejtéséről, a főzőlap fölötti páraelszívó helyett alsó páraelszívó használatáról és a konyhasziget multifunkcionalitásáról tudhattunk meg többet. Ezúttal más kütyükkel foglalkozunk. Tippeket várhat a sarokhelyiségek kihasználására, a dolgok kompakt tárolókba való válogatására vagy a mosogatógép alternatívájára. Természetesen egyéb érdekességeket is megtudhat közben. Kezdjük is!

Egy praktikusan szervezett konyhában a főzés szinte magától megy

Egy praktikusan szervezett konyhában a főzés szinte magától megy

Alakítson egy kihasználatlan sarkot tárolóhellyé

A konyhában soha nincs elég tárolóhely. Azt gondolhatja, hogy egy klasszikus pult és egy sor szekrény fölötte elég lesz. Nos, eleinte talán igen, de amikor karácsonyra kap egy tányérkészletet az anyósától, és a házassági évfordulóra csiszolt borospoharakat, akkor a bőséges tárolóhelyre szüksége lesz. Szerencsére elkerülheti a problémát, ha kihasználja a szekrények korábban elhanyagolt részeit.

Szerencsére ma már számos megoldás áll rendelkezésre a kihasználatlan sarkok tekintetében. Az egyik ilyen például a csuklós polcok, ahol a polc nagyobb részét alapvetően fiókszerűen, az ajtón keresztül csúsztathatja ki, hogy kényelmesen elérje az ott tárolt legtávolabbi dolgokat. Ha még nincs otthon ilyen mechanizmusa, itt az ideje, hogy áttérjen rá. Gyönyörűen helyet takarít meg, és a szekrényben tárolt többi edényhez is könnyebben hozzáférhet vele. Lehet, hogy egy kicsit drágább, mint egy normál polc, de nagyszerű funkcionalitást kínál, és rengeteg helyet és a hajolgatástól fájó hátat takarít meg.

Ha úgy dönt, hogy ezt a szerkentyűt használja, akkor jól teszi. Mégis, nem árt előre átgondolni, hogy mit fog az említett szekrénybe tenni. Még azzal is könnyítheti a hozzáférést, ha a kevésbé használt eszközöket hátulra pakolja. Így mindig kéznél lesznek a fontos dolgok, és évente néhányszor kényelmesen hozzáférhet a nagy fazékhoz is egy ünnepi ebédhez vagy krumplisalátához. Az év többi részében azonban békésen pihenhet hátul, anélkül, hogy útban lenne a többi, szükségesebb felszerelés elővétele közben.

A kis és kompakt edények rengeteg helyet takarítanak meg

Használ fűszertartókat? Ha igen, akkor valószínűleg észrevette, hogy mennyire praktikusak abban a tekintetben, hogy mindig kéznél vannak a szükséges fűszerek. Nem kell tonnányi zacskóban turkálnia az ánizstól a babérig, és találgatnia, hol rejtőzik ezúttal a grillkeverék. Az illatos ételízesítőkkel teli üvegek egyszerűen jobb választás, ha van helye. Bízhat abban, hogy egy fűszertartó megéri, még akkor is, ha egy kisebb étkezőasztalt kell beszereznie miatta.

Még egy miniatűr konyhában se mondjon le a fűszertartóról!

Még egy miniatűr konyhában se mondjon le a fűszertartóról!

A fűszerek elrendezéséhez egy vagy két polcra lesz szüksége. Ezek lehetnek nyitottak és egymás fölött, vagy ahogyan csak szeretné. Ezután kényelmesen egymásra tudja pakolni a fűszeres üvegeket, ahogyan szüksége van rájuk. A kevésbé használtakat hátulra teheti, a sót, borsot, kakukkfüvet vagy rozmaringot, illetve egyéb olyan dolgokat, amikkel bármit ízesít a mindennapokban, pedig elölre. Ha ez megvan, nem kell megállnia a fűszereknél. Ellenkezőleg, bármilyen kisebb mennyiségű dolog hasonlóan tárolható.

Kibélelhet egy polcot liszttel, kakaóval vagy cukorral egy pixelben, üvegben vagy befőttesüvegben. Csak arra vigyázzon, hogy a nap közvetlenül ne süssön rá valamelyik összetevőre. A cukor ugyanis akkor feleslegesen ragacsos lenne, és más finomságok is kevésbé jól bírnák. A csokoládék például nem örülnének neki. Ön pedig szintén nem örülne annak, ha olvadt morzsát kellene ennie. Egyébként remekül helyettesíti az éléskamrát, ami egy kis konyhában általában nem fér el.

Ha nincs mosogatógépe, helyezzen be két mosogatót

A 45 cm széles kis mosogatógép a képen jól néz ki, de a valóságban sok helyet foglal el. Határozottan többet, mint amennyi edény elmosogatását elvárnánk cserébe. Gondolja át tehát, hogy elfér-e a konyhájában egy 60 cm-es hagyományos mosogatógép, vagy inkább a mosogatós alternatívát választja. Mert egy keskenyebb mosogatógép tényleg nem kifizetődő, általában még vízfogyasztásban sem. Ráadásul olyan helyet foglal el, amit más dolgok tárolására használhatna, és helyet takaríthatna meg egy zsámoly vagy szék számára.

Ha azt gondolja, hogy a dupla mosogató sok erőfeszítést jelent a mosogatásban, akkor csak félig van igazd. Persze, ebben az esetben mindig kézzel kell elmosogatnia a piszkos edényeket. Másrészt viszont rengeteg időt spórolhat meg, amit egyébként azzal töltene, hogy az edényeket a mosogatógépbe teszi, és utána takarít. Ráadásul egy kicsi és keskeny mosogatógépben nem tud egyszerre sokat elmosogatni, így amúgy is gyakran gondot okozna a kézi mosogatás. Ezért jobb, ha a keskeny mosogatógép helyett inkább két mosogatót választ.

Miért két mosogató és nem egy? A két mosogató lehetővé teszi, hogy a használt edényeket az egyik oldalra tegye, a másikra pedig elöblítse. Így mindig lesz elég hely az edények elmosogatására, ami egy mosogató és egy keskeny mosogatógép esetén nem lenne meg. Még azt is képes lesz néha megengedni magának, hogy most épp nem akar elmosogatni. Elég sok minden elfér egy mosogatóban, erről Ön is meggyőződhet, ha úgy dönt, hogy kipróbálja tippünket.

A dupla mosogató felbecsülhetetlen értékű egy mosogatógép nélküli konyhában

A dupla mosogató felbecsülhetetlen értékű egy mosogatógép nélküli konyhában

Mobil tárolókocsi használata

Ismeri azt a menő, minőségi kerekekkel ellátott rozsdamentes acélból készült kocsit, amelyet a vendéglátóipari cégek használnak esküvői torták, sült pulyka vagy egy sor finomság egyszerre történő szállítására? Otthon valószínűleg nem lenne szüksége egy ilyenre, de egy kisebb, olcsóbb változat biztosan jól jönne. Különösen hasznos lenne mindazoknak, akik a pultot, asztalt és szekrényeket mindenféle olyan dologgal szokták feltölteni, ami máshol nem fér el a konyhában.

A polcokkal ellátott kocsi lehet fából készült. Általában két-három szintes fukszokkal rendelkezik, amelyeken minden szükséges apróságot, valamint közepes méretű tárgyakat sorakoztathat fel. Elférnek benne tálak a mártással, kosarak a pékáruval és egy torta a nagymama jubileumaihoz. Egy ilyen minőségi kerekekkel ellátott kocsit akár kivihet a szabadba is, ha például kerti partit tartana. Egyszerűen ez egy praktikus dolog.

Az előbb említetteken kívül a kocsi teteje alatti praktikus fiókokba csecsebecséket is elhelyezhet, amit az asztalnál ülő vendégek mindannyian értékelni fognak. Ne felejtsen el tartalék evőeszközöket, szalvétákat vagy fogpiszkálókat is elhelyezni benne. Ha szeret fűszeres ételeket készíteni, az egyik fiókban fűszerraktárt alakíthat ki, ahol a só, a bors, a chili vagy a worcestershire-szósz remekül elfér. Ne feledkezzen meg a cukorról sem, hogy kéznél legyen, ha kávéra kerül a sor.

Ennyit a kis konyha berendezésére vonatkozó tippjeinkből. Reméljük, hogy az elmúlt öt epizódban találtál néhány tippet, ami jól fog jönni. Drukkolunk, hogy a legtöbbet hozza ki otthon a konyhájából. Reméljük, hogy jól sikerül és boldogabb lesz. Ha pedig marad ideje, tekintse meg a többi blogcikkünket is. Ezeket rendszeresen írjuk Önöknek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette