Lakberendezési trendek 2024-ben: drágakövek-ihlette színek, szokatlan micéliumos anyagok és csíkos minták

2024 a személyre szabás éve lesz. Az egyedi színkombinációktól a modern technológiától való elszakadásig. Ezek bármilyen belsőépítészeti stílussal és esztétikával kéz a kézben fognak járni. Bár az okosotthon már megtalálta a helyét a lakásokban, és megkönnyíti az emberek életét, mégis jó olyan házakban és lakásokban ébredni, ahol fel kell kelni, hogy felkapcsoljuk a villanyt. Valójában az előttünk álló év megpróbál minket legalábbis valamennyire visszatartani az okostelefontól, amelyen keresztül ma már gyakorlatilag az egész otthonunkat irányíthatjuk. Talán itt az ideje, hogy egy kis szünetet tartsunk.

A virágos motívumok és a természetes tónusok jellemzőek a 2024-es évre

A virágos motívumok és a természetes tónusok jellemzőek a 2024-es évre

Trendi színek az interierbe, amelyek 2024-ben uralkodni fognak

2024-ben a szürke árnyalatok barnává válnak. A barna nemcsak a szövetekben és lakástextíliákban, hanem a bútorokban is megjelenik majd. A meleg barnák mellett élénk színek is megjelennek majd a belső terekben. A szürke és fehér konyhák kezdenek majd háttérbe szorulni. A bézs színt szintén kevesebbet fogjuk látni. Helyüket vibráló, gazdag és élénk színek veszik át.

Mivel a múltban a semleges színek domináltak a belső terekben, az emberek idén újra elkezdik a színeket behívni otthonaikba. A drágakövekhez és ékszekerekhez illő színárnyalatok kerülnek előtérbe. Egy merész szín lehet csak akcentus, de akár a tér középpontja is. Népszerű lesz például a borostyán arany árnyalata, amely bármilyen lakberendezési stílussal könnyen kombinálható.

A Pantone a 2024-es év színének a barackszínt (Peach Fuzz) hirdette meg. Ez egy lágy, meleg, érzéki szín, amely a PANTONE 13-1023 alatt található. A Peach Fuzz egy visszafogott barackos árnyalat, amelyben keverednek a narancssárga és a rózsaszín tónusok. Miért az idei év színe a "barack"? Mert a békésebb jövő, a törődés, az empátia és az együttérzés gondolatait tükrözi. A színválasztás az "erő és lelkesedés" korszakának végét sugallja, amelyet a tavalyi Viva Magnet év színe volt hivatott szimbolizálni.

Több mint egyértelmű, hogy a Peach Fuzz árnyalat hatással lesz a lakberendezési trendekre. Bár valószínűleg lesznek olyan hangok, amelyek azt fogják állítani, hogy ez az árnyalat már 20 évvel ezelőtt is divatos volt a lakberendezésben, a barack biztosan megtalálja majd támogatóit és tisztelőit.

A barackszín lágyabbá teszi a belső teret

A barackszín lágyabbá teszi a belső teret

"Buta" háztartásban élni

Igen, egy intelligens otthon megkönnyítheti és élvezetesebbé teheti az életet. És azt sem tagadhatja, hogy pénzt takaríthat meg, amit egyébként energiapazarlásra költene. Idén azonban minden az okosotthon korlátozott használatáról szól. Egyre többen szeretnének szünetet tartani az okos technológiától, és visszatérni a jó öreg, buta otthonokhoz.

A fényes kék fények és az izzó érintőképernyők, amelyek elkápráztatják Önt, amikor este elsétál mondjuk a fürdőszoba mellett, kezdik átadni a helyüket a mechanikus vezérlők: gombok és kapcsolók iránti szeretetnek.

Számos készüléket és technológiát okostelefonjával vezérel. Tudta, hogy a digitális birodalomra való túlzott hagyatkozásnak megvannak a maga hátrányai? Amikor az internet leáll, vagy mobilnet nélkül marad, stressz léphet fel. Idén például próbálja meg okostelefonján csak azokat az eszközöket vezérelni, amelyek jelentős energiafogyasztáshoz járulnak hozzá. A kávéfőzőt, a mosogatógépet és a világítást kézzel is vezérelheti.

Innovatív anyagok és egy kis természetesség

A 2024-re vonatkozó új lakberendezési trendek a fenntartható anyagok még nagyobb mértékű növekedését irányozzák elő, mind a tervezés, mind az építés terén. Mit szólna például azokhoz a lámpákhoz, amelyeknek az árnyékolója tengeri moszatból készültek? A micélium is egyre népszerűbbé válik.

A micélium alapvetően a gombák "gyökerei", amelyek sok finom szálból állnak, és így egy kicsit úgy néznek ki, mint a vatta. A terméktervezésben a micéliumot a hagyományosan ismert anyagok, például a műanyag vagy a bőr fenntartható és környezetbarát alternatívájaként használják. A micéliumot lábbelikben, táskákban és ruházati cikkekben használják. Helyet kap különböző bútorok és világítótestek gyártásában is.

Ami az innovatív anyagokat illeti, a japán shikkuki vakolat, amely természetes tengeri moszatrostokból készül, szintén a belsőépítészet aktuális trendje. Természetesen az upcycling és a megújuló anyagok, köztük a bambusz, a parafa és az újrahasznosítható műanyag trendje sem marad el idén.

A természet színes palettán érkezik majd az otthonába. A földes barna tónusok, a fűzöld és a homoksárga lesz a sláger. A finom virágminták, az állatminták és a kézzel készített dekorációk fokozzák majd a hatást. A legtöbbjük fából készül majd. Természetesen rengeteg élő szobanövény is lesz, hogy feldobja az ablakpárkányt vagy a polcokon a falát.

A virágminták megjelennek a belső térben

A virágminták megjelennek a belső térben

Minták és felületkezelések

A minták tekintetében csíkok telepednek meg az otthonokban. 2024-ben szó szerint minden sarkon ott lesznek. A kárpitozott bútorokon, például a kanapékon és foteleken, de a kiegészítőkön is megtalálják majd a helyüket. A csíkok nagyszerű módja annak, hogy a bútoroknak és az egész helyiségnek jellegzetes stílust kölcsönözzenek. A csíkok jól illenek a vidéki és a retro stílusú otthonokhoz egyaránt.

A fémes hangsúlyok és a fémes felületek már nem csak a konyhákat fogják uralni, hanem minden helyiségbe beköltöznek. A legnépszerűbb fémes színek közé tartozik majd a bronz, a rozsdamentes acél és a nikkel. Ezek nemcsak a konyhapultokon, hanem például a dohányzóasztalokon is megtalálják majd a helyüket. A fémek általában felerősítik azt a hangulatot, amit otthonának adott. A fémes felületek felületkezelése tekintetében túlnyomórészt a csiszolás lesz előnyben.

További cikkek

  • Ismeri a 2023-as nappali trendeket?
    2023-02-17 1695

    Inspirációt keres a nappali berendezéséhez? Ismerje meg az idei trendeket! Színek, bútor és további ötletek ebben a cikkben.

  • Hallotta már? A szakértők bejelentették, melyek lesznek a 2023-as év színei
    2023-02-01 1971

    Ismerje meg, melyik színeket választották a 2023-as év színének a Pantone, a PPG és egyéb színszakértők. Eláruljuk, hogy gazdag a választék. Önnek melyik tetszik a legjobban?

  • Élet, mint: Egy kis hableány
    2023-09-22 217

    Hogy nézne ki egy víz alatti palota? Inspirálódjon egy romantikus történettel az igaz szerelem kereséséről. Ebben Ön játszhatja a törékeny Ariel főszerepét.

  • Milano, ti amo!
    2023-10-05 305

    Dizájn, mint ha a legendás Salone del Mobile-ról vágták volna ki? Néhány forintért az Öné lehet! Bemutatjuk a fogásokat, amelyek megragadják a tekintet, és nem teszik tönkre a költségvetését.

  • Salone del Mobile 2022 - Milánói dizájnutazás
    2023-01-04 391

    A Salone del Mobile 60. jubileumi bútor expo nem okozott csalódást. Lenyűgöző kiállítások, kreatív installációk és innovatív koncepciók mutatták meg, hogy milyen irányt is vesz a legújabb trend.

  • Inspiráció a modern beltérhez: űrfuturizmus
    2023-03-09 506

    Fedezze fel a modern életmódot egy futurisztikus stílusban, amely "idegen" ötleteken alapul, és amelyet az űrhajók és űrállomások ihlettek. Éljen úgy, akár egy sci-fi filmben.

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette