Trendek az étkezőasztalok és székek dizájnjában

Mindenki szeretne egy első osztályú ülőhelyet otthonában. Hogyan hangoljon össze mindent, hogy harmonikus egészet alkosson, amely tiszteleg a bútorok világának legújabb trendjei előtt? Észrevettük, hogy a téma visszhangra talál a jó életért rajongók körében, ezért úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy áttekintést tippekkel. Megtudhatja, hogy a minőségi anyagok elengedhetetlenek, tanácsot adunk, hogy mely asztalok és székek az idei bútorkatalógusok sztárjai, és a dekorációkról és azok elkészítéséről is megtudhatja, hogyan készíthetőek el. Dőljön hátra és lazítson, máris indulunk.

Az asztal és a székek minőségi anyaga garantálja a kényelmes ülést

A minőségi anyag és kivitelezés alapvető fontosságú

Az étkezőasztal és a székek kiválasztásakor fontos, hogy ne csak a kialakításukat, hanem az anyagok és a szerkezet minőségét és tartósságát is figyelembe vegyük. Végül is az étkezőgarnitúra olyan bútordarab, amelyet minden nap használnak, és amely különböző igénybevételeknek, hőmérsékletnek és páratartalomnak van kitéve. Ezért célszerű olyan anyagokat és konstrukciót választani, amelyek tartósak, könnyen karbantarthatók és hosszú ideig megőrzik megjelenésüket.

Az étkezőasztalok és -székek leggyakrabban használt anyagai közé tartozik a fa, az üveg, a fém, a műanyag és ezen anyagok különböző kombinációi. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket vásárlás előtt érdemes figyelembe venni.

A fa az étkezőgarnitúrák hagyományos és népszerű anyaga

Három vitathatatlan előnye – természetes, meleg és kiváló minőségű. A fa asztalok és székek erősek, stabilak és hosszú élettartamúak. A fa könnyen javítható, ha a felülete karcolódik vagy megsérül. A fa hátrányai közé tartozik a magasabb ár, a nedvességre való érzékenység és a rendszeres karbantartás szükségessége. A fa asztalokat és székeket védeni kell a közvetlen napfénytől, hőtől és nedvességtől, amelyek a fa repedezését, vetemedését vagy elszíneződését okozhatják. A fa asztalokat és székeket rendszeresen viasszal, olajjal vagy lakkal is kezelni kell, hogy megőrizzék fényüket és védelmüket.

Az üveg csillogást és eleganciát hoz

Az üveg modern anyag, és már régóta az étkezőasztal-trendek élvonalában van. Légies és tágas megjelenésű. Az üvegasztalok alkalmasak kisebb terekbe, mivel vizuálisan megnövelik a helyiséget. Az üveg könnyen kombinálható más anyagokkal, például fémmel, fával vagy műanyaggal is. Az üvegasztalok erősek, ellenállnak a hőnek és a nedvességnek, és könnyen tisztíthatók. Az üveg hátránya a magasabb ár, a törékenység és a karcolódásra vagy repedésre való hajlam. Az üvegasztalokat óvatosan kell szállítani, és védeni kell az ütődésektől vagy a leeső tárgyaktól. Az üveg asztallapokat is gyakran kell polírozni, hogy eltávolítsuk az ujjlenyomatokat vagy a zsírt. A csiszolt felület segíthet ott, amelyen ezek kevésbé láthatóak.

A fém szinte mindent túlél

A fém praktikus és tartós anyag az étkezőasztalok és -székek számára, amely ipari, modern és minimalista megjelenésű. A fém asztalok és székek könnyűek, erősek, stabilak és hosszú élettartamúak. A fém könnyen kombinálható más anyagokkal, például fával, üveggel vagy műanyaggal is. A fém asztalok és székek ellenállnak a hőnek, a nedvességnek és a mechanikai sérüléseknek. A fém hátrányai közé tartozik a kisebb kényelem, a hűvös tapintás és a rozsdásodás vagy korrózió lehetséges kockázata. A fém asztalokat és székeket védeni kell a közvetlen napfénytől, amely túlmelegedést vagy a szín kifakulását okozhatja. A fém asztalokat és székeket rendszeresen tisztítani és korróziógátló szerekkel kezelni kell.

A műanyag modern és mindent kibír

A műanyag leggyakrabban olcsó. Az étkezőasztalok és -székek sokoldalú anyaga, amely vidámnak, játékosnak tűnik, és számos színvariációval büszkélkedhet. A műanyag asztalok és székek könnyűek, erősek, könnyen hordozhatók és tárolhatók, gyakran még egymásra is rakhatók. A műanyagot könnyű formázni is, és a színek és minták széles skáláját kínálja. A műanyag asztalok és székek ellenállnak a hőnek, a nedvességnek és a mechanikai sérüléseknek. A műanyag hátránya a gyengébb minőség, a kényelem és néha a tartósság. A műanyag asztalok és székek hajlamosak a karcolódásra, repedezésre. Védelmet igényelnek a közvetlen napfénytől, ami miatt kifakulhatnak vagy elveszíthetik fényüket. A műanyag asztalokat és székeket gyakran kell tisztítani a szennyeződések vagy baktériumok eltávolítása érdekében.

Az étkezőasztal és a székek kiválasztásakor ezért fontos, hogy ne csak a megjelenésüket, hanem a funkcionalitásukat, a kényelmüket és a karbantartásukat is figyelembe vegyük. Minden anyagnak megvannak a maga sajátos jellemzői, amelyek befolyásolják az étkezőgarnitúra minőségét és tartósságát. Ezért tanácsos konzultálni egy szakértővel, vagy elolvasni más vásárlók véleményét, akiknek már volt tapasztalatuk az adott anyaggal vagy kialakítással kapcsolatban.

Vacsorázzon stílusosan: ezek az asztalok most trendiek

Az étkezőasztal nem csak egy hely, ahol összegyűlünk a családdal és a barátokkal, hanem a belső tér fontos eleme is. Ezért fontos, hogy olyan asztalt válasszunk, amely nem csak praktikus és kényelmes, hanem az étkezőnk általános stílusához és hangulatához is illeszkedik. Melyek tehát az aktuális trendek az asztaloknál, és hogyan építhetjük be őket otthonunkba?

Az egyik legnépszerűbb legújabb trend a különböző anyagok és színek kombinálása. Például egy fából készült asztallappal és fémlábakkal ellátott asztal modernnek és érdekesnek tűnik, míg egy fehér asztallappal és falábakkal ellátott asztal frissnek és elegánsnak. Az ilyen asztalok sokféle stílushoz illenek, az indusztriálistól a skandinávig, és könnyen kiegészíthetők kontrasztos színű vagy anyagú székekkel.

Egy másik trend a szokatlan formák és minták használata. Az asztaloknak nem csak téglalap vagy kerek formájuknak kell lenniük, hanem lehetnek oválisak, ellipszis alakúak, háromszög alakúak vagy akár organikus formájúak is. Ezek az asztalok vonzzák a figyelmet, és személyiséget és eredetiséget kölcsönöznek az étkezőnek. Emellett lehetnek funkcionálisabbak is, például egy összecsukható mechanizmussal vagy tárolóhelyet biztosító fiókokkal ellátott asztal.

Vigyázat, a szokatlan bútorformák gyakran csak olyan helyiségekbe illenek, ahol a teljes berendezés úgy van kialakítva, hogy a vonalak ne zavarják egymást. Éppen ellenkezőleg, harmóniát kell elérni. Alapvetően válasszon az egyenes és a lekerekített vonalak között, válasszon a derékszögek és az éles szögek között, és illessze össze a felületek méretét, amelyet a bútor vizuálisan létrehoz.

Az utolsó említésre méltó trend a természetes anyagokhoz és színekhez való visszatérés. A fa, a kő, az üveg, a rattan vagy a bambusz olyan anyagok, amelyek hangulatos és barátságos légkört teremtenek az étkezőben. Ezek az anyagok emellett tartósak, környezetbarátok és könnyen karbantarthatók. Az olyan természetes színek, mint a barna, a szürke, a zöld vagy a kék nyugodt és harmonikus színek, amelyek más árnyalatokkal vagy kiegészítőkkel kombinálhatók.

A kontrasztos bútorok jellegzetes meghívást jelentenek az ülésre

Amint láthatjuk, a trendek az asztalok megjelenése terén nagyon változatosak, és számos lehetőséget kínálnak étkezőnk berendezéséhez. Bármilyen stílus mellett is dönt, győződjön meg róla, hogy az asztal esztétikus és kényelmes, valamint megfelel az Ön igényeinek és preferenciáinak. Ha nem tudja, mit válasszon, keressen inspirációt az interneten, vagy forduljon lakberendezőhöz. Attól függ, hogy mennyi időt és pénzt szeretne az előkészületekbe fektetni, mielőtt tökéletesre csiszolná az étkezőjét. Ugyanakkor tartsa szem előtt, hogy egy év múlva minden szoba másképp nézhet ki. Néha csak a dekorációkat és egy-egy kulcsfontosságú bútordarabot kell kicserélni, és máris kész.

Az étkezőszék ergonómiája és kényelme, és hogy mit kell és mit nem kell tartalmaznia

Az étkezőszék nemcsak az étkezőasztal része, hanem a belső tér fontos eleme is. A tökéletes étkezőszéknek teljes pontszámot kell kapnia a megjelenés, a funkcionalitás és a kényelem értékelésében is.

Az ergonomikus étkezőszéknek:

  • elég erősnek és stabilnak kell lennie ahhoz, hogy elbírja a háztartásban élők súlyát, és ne inogjon vagy nyikorogjon.
  • a rajta ülő személy magasságának és az étkezőasztal magasságának megfelelő magasságú legyen.
  • elég széles és mély legyen ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson az ülő személy számára. Az ülésnek legalább 40 cm szélesnek és 45 cm mélynek kell lennie. A háttámla legalább 30 cm magas és 40 cm széles legyen.
  • ergonómiailag úgy legyen kialakítva, hogy támogassa a helyes testtartást és megelőzze a hát-, nyak- és vállfájdalmakat. Az üléspárnának enyhén előrefelé kell íveltnek lennie, hogy elkerülje a gerinc megterhelését. A háttámlának enyhén hátrafelé kell íveltnek lennie, hogy kövesse a gerinc természetes ívét. A kartámaszokat úgy kell vezetni, hogy a könyök megtámasztása mellett lehetővé tegyék a karok szabad mozgását.
  • kiváló minőségű és kényelmes anyagokból készüljön, amelyek tartósak, könnyen tisztíthatók és nem okoznak allergiát vagy bőrirritációt. A népszerű anyagok közé tartozik a fa, a fém, a műanyag, a bőr, a textil vagy a rattan.
  • túl keménynek vagy túl puhának lennie, hogy megelőzze a elülést vagy a nem megfelelő testtartást.
  • túl magasnak vagy túl alacsonynak lennie, hogy megakadályozza a lábak természetellenes hajlítását vagy a vállak felemelését.
  • túl keskeny vagy túl szélesnek lenniük, a mozgáskorlátozás vagy a görcsösség érzésének elkerülése érdekében.
  • túl egyenesnek vagy túl íveltnek lenniük a gerinc deformálódásának vagy az izomfeszülésnek az elkerülése érdekében.
  • olcsó vagy természetellenes anyagokból készülniük, amelyek törékenyek, könnyen sérülnek vagy allergiás reakciókat okoznak.

Egy étkezőszéknek viszont nem kellene:

  • túl keménynek vagy túl puhának lennie, hogy megelőzze a elülést vagy a nem megfelelő testtartást.
  • túl magasnak vagy túl alacsonynak lennie, hogy megakadályozza a lábak természetellenes hajlítását vagy a vállak felemelését.
  • túl keskeny vagy túl szélesnek lenniük, a mozgáskorlátozás vagy a görcsösség érzésének elkerülése érdekében.
  • túl egyenesnek vagy túl íveltnek lenniük a gerinc deformálódásának vagy az izomfeszülésnek az elkerülése érdekében.
  • olcsó vagy természetellenes anyagokból készülniük, amelyek törékenyek, könnyen sérülnek vagy allergiás reakciókat okoznak.

Egy kényelmes szék lehetővé teszi, hogy még jobban élvezze az étkezést

Az étkezőszék az étkezőhelyiség fontos része, amely nemcsak az esztétikára, hanem mindazok kényelmére és egészségére is hatással van, akik rajta ülve élvezik a szakértelemmel elkészített finomságokat. Az étkezőszék kiválasztásakor figyelembe kell venni annak ergonómiáját, amely magában foglalja a szilárdságot, a stabilitást, az állíthatóságot, a méreteket, a formát és az anyagot. Az ergonomikus étkezőszéknek elő kell segítenie a helyes testtartást, meg kell előznie a fájdalmat és a fáradtságot, valamint illeszkednie kell az étkezőasztal és az egész belső tér kialakításához.

Kombinálja a különböző stílusokat, hogy egyedi megjelenést biztosítson az étkezőben

Ha olyan étkezőt szeretne kialakítani, amely tükrözi személyiségét és ízlését, nem kell ragaszkodnia egyetlen stílushoz. Különböző korszakokból, kultúrákból vagy irányzatokból származó különböző elemeket kombinálhat, hogy eredeti és érdekes teret hozzon létre. A cikk ezen részében bemutatunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan kombinálhatja a különböző stílusokat az étkezőasztal és a székek kialakításában.

1. Válasszon egy domináns stílust

Annak érdekében, hogy étkezője ne tűnjön kaotikusnak vagy zsúfoltnak, érdemes egy stílust választania, amely a dekoráció alapját képezi. Ez lehet például modern, klasszikus, rusztikus, ipari vagy skandináv. Ezután ennek megfelelően válassza ki étkezőasztalát és székeit, amelyek az adott stílus jellegzetes vonásaival rendelkeznek.

Ha nem tudja, hogy melyik stílust válassza, vagy nem biztos benne, hogy egy adott stílus bútorai valójában hogyan néznek ki, nézze meg étkezőgarnitúráinkat vagy más bútorainkat, és szűrje meg stílus szerint. Ezután tisztán lát, és máris nekiláthat személyre szabott étkezője megtervezésének.

2. Adjon hozzá kontrasztos elemeket

Ahhoz, hogy étkezője ne legyen unalmas vagy egyhangú, érdemes néhány olyan elemmel kiegészíteni, amelyek kontrasztot alkotnak az uralkodó stílussal. Ilyen lehet például egy szín, anyag, forma vagy minta. Ha például modern étkezőasztala és székei fémből vagy üvegből készültek, kiegészítheti őket néhány fából vagy textilből készült dekorációval, amelyek melegséget és otthonosságot kölcsönöznek a térnek. Ha rusztikus étkezőasztala és székei tömör fából készültek, feldobhatja őket néhány színes vagy geometrikus kiegészítővel, hogy frissességet és dinamizmust vigyen a térbe.

A kiegészítőknek nem kell drága műalkotásoknak lenniük. Elég egy nyaralásról származó szuvenír, egy szeretteitől kapott ajándék, vagy esetleg egy örökölt családi kerámiafigura. A lényeg nem az ár, hanem az, hogy hogyan hangoljuk a szobát, hogy az jellegzetes és harmonikus legyen. Ha nem sikerül elsőre, próbálkozzon tovább. Ez egy olyan játék, amelyet többször is lehet játszani, és nincs egyetlen helyes megoldás.

Vegyenl bele egy évszakot vagy ünnepet a dekorációba, és máris nyert

3. Játék az arányokkal és a szimmetriával

Egy másik módja a különböző stílusok kombinálásának az étkezőasztal és a székek tervezésénél az arányokkal és a szimmetriával való játék. Például használhat nagy étkezőasztalt kis székekkel, vagy fordítva. Vagy használhat ugyanolyan típusú székeket az asztal körül, de különböző színben vagy anyagból. Vagy használhat különböző típusú székeket az asztal körül, de azonos színű vagy anyagúakat. Így érdekes vizuális hatást érhet el, és kiemelheti az egyes bútordarabokat.

Ahogy azt már sejthette, dolgozhat kontrasztokkal vagy összekapcsolással. A különböző méretű asztalok és székek esetében a kontraszt az, ami egyedi hangulatot varázsol a kombinációba. Ha egy összekötő elemre – például színre vagy széktípusra támaszkodik, szabadabban kombinálhatja a bútorokat anélkül, hogy elveszítené az elképzelés folytonosságát. Drukkolj, hogy sikerüljön.

4. Harmónia és egyensúly fenntartása

Bármilyen stíluskombináció mellett dönt is az étkezőasztalok és székek kialakításakor, fontos, hogy megőrizze a köztük lévő harmóniát és egyensúlyt. Ez azt jelenti, hogy valamilyen közös vonalnak kell összekötnie őket, amely egy egésszé fűzi őket. Ez lehet például egy színséma, amely a különböző elemekben ismétlődik. Vagy lehet egy téma, amely a különböző motívumokban tükröződik. Vagy lehet egy hangulat, amelyet a különböző stílusok idéznének fel.

Íme egy kipróbált és bevált trükk, amivel biztosan nem fog hibázni. Ha már kigondolta, hogyan szeretné, hogy az étkezője kinézzen, dobja be az ötletet egy jó barátnak vagy partnerének. Egy vizualizáció ideális. Ha az első azonnali reakció pozitív, akkor nyert ügye van. Ha nem, próbálja ki a javaslatot egy másik személyen, akiben megbízik. Ha a javaslat náluk sem válik be, jobb, ha módosítja, vagy legalábbis érdeklődik az okokról, hogy miért nem voltak elégedettek. Ezzel sok munkát spórolhat meg az esetleges átdolgozással.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek olyan étkezőt létrehozni, amely az étkezőasztal és a székek tervezésében ötvözi a különböző stílusokat, és amely tükrözi a személyiségét és ízlését. Ne féljen kísérletezni és új dolgokat kipróbálni. Lehet, hogy kellemesen meglepődik az eredményen.

Ötletek a jobb étkezési élményhez dekorációkkal

Ha kiválasztotta az étkezőasztalát és a székeket, azt gondolhatja, hogy az étkező kialakításával már végzett. Ne feledkezzen meg a többi fontos elemről sem, amelyek fokozhatják az étkezési élményt. A dekorációk és a kiegészítők nemcsak esztétikai, hanem praktikus és funkcionális szerepet is játszanak. Ebben a fejezetben adunk néhány ötletet, hogyan teremtsen hangulatos és kényelmes légkört vendégei és saját maga számára.

Dekoráció

A dekorációval kifejezheti személyes stílusát és ízlését. Választhat olyan dekorációkat, amelyek illeszkednek a bútorok színeihez, anyagaihoz és formáihoz, vagy kontrasztosak és érdekességet teremtenek. Végső soron minden csak Öntől függ, de mi a következő dekorációkat találtuk jól használhatónak

Festmények, poszterek, fotók vagy tapéta a falakon

Ezek élénkséget, színt és témát adhatnak az étkezőnek. Választhat olyan képeket, amelyek az ételekhez kapcsolódnak, például gyümölcsök vagy zöldségek csendéletét, vagy olyanokat, amelyek egy úti célt vagy kultúrát idéznek, például egy francia kávézót vagy egy olasz pizzériát. A poszterek és fotók lehetnek személyesek is, és tükrözhetik érdeklődési körét, hobbiját vagy emlékeit. A tapéták lehetnek egyszínűek vagy mintásak, attól függően, hogy milyen hatást szeretne elérni.

Mindenesetre ne feledje, hogy a festményeket, posztereket és fényképeket például kombinálhatja, hogy együtt adjanak lelket vadonatúj étkezőjének. Végül is a lélek és a személyes érintés az, amitől végül is jól fogja érezni magát, amikor a barátaival vagy a családjával vacsorázik. Válassza ki tehát gondosan az összes olyan darabot, amely boldoggá teszi Önt és másokat is a falon. Így aztán minden falatot még jobban fogsz élvezni.

Tükrök a falakon

A tükrök vizuálisan megnövelik a teret és visszaverik a fényt. Különböző formájú és keretű tükröket választhat, például kerek, ovális, négyzet vagy téglalap alakú, fa, fém vagy műanyag tükröket. A tükrök az étkezőasztal fölé vagy a szemközti falra is elhelyezhetők, hogy mélységérzetet keltsenek.

A tükrökhöz érdemes néhány dolgot hozzáadni, hogy a lehető legjobban kihasználhassa a bennük rejlő lehetőségeket. Az ideális elhelyezés az ablakkal szembeni falon van. Ezzel biztosíthatja, hogy napközben rengeteg természetes fény tükröződik vissza a szobába, így remek kilátás nyílik kedvenc finomságaira és ebédpartnereire. Emellett figyeljünk oda a tükör formájára is. Ennek illeszkednie kell az étkező többi részéhez. Ez biztosítja az egész helyiség harmóniáját.

A nappali és az étkező kombinálása egy elegáns tükörrel gyönyörű belső teret teremt

Gyertyák, lámpások vagy lámpák az asztalon vagy az ablakpárkányon

Ezek a fényforrások romantikus, intim és meghitt hangulatot teremthetnek egy gyertyafényes vacsorához. Különböző méretű, formájú és illatú gyertyák közül választhat, például viaszos, zselés vagy illatosított gyertyák közül. A lámpások és lámpák is többféle stílusban és anyagból, például üvegből, fémből vagy kerámiából készülhetnek.

Ha világítás formájában történő dekorációról van szó, válasszon kevesebb darabot, amelyeknek erősebb az üzenete. Egy feltűnésmentes lámpa négy helyen a falak körül szép minimalista vonás lehet, de nem tesz hozzá sokat a berendezés személyiségéhez. Ezért nyúlj két lámpához az asztal egyharmadában, és máris készen állsz.

Virágok, növények vagy gyógynövények az asztalon vagy az ablakpárkányon

Ezek a természetes elemek frissességet, illatot és színt kölcsönözhetnek étkezőjének. Az évszaknak megfelelően választhat virágokat, például tavasszal tulipánokat, nyáron rózsákat, ősszel krizantémokat, télen pedig mikulásvirágokat. A növények és fűszernövények is hasznosak lehetnek a főzéshez, például a bazsalikom, a petrezselyem vagy a menta.

Vigyázzon, hogy ne vigye túlzásba a virágokat. Egyes virágok jellemzően temetési virágok, ezért nem jó ötlet ezekkel díszíteni az ebédlőt, amikor például az apósok jönnek ebédre, vagy a nagymama 80. születésnapja alkalmából partit rendez. Hasonlóképpen, a halvány rózsaszín rózsák valószínűleg nem a legjobb választás egy 50. születésnapi partira, vagy a sárga virágok egy meghitt, két személyre szóló vacsorához. Azonban ezt maga is tudja.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette