Urban gardening avagy gyümölcs-, zöldség- és virágtermesztés az erkélyen

A városok egyre nagyobbak, a népesség növekszik, a zöldterületek pedig zsugorodnak. Sok "városinak" nincs hely a saját zöldség- és gyümölcstermesztéshez. Ha azonban helyesen jár el, egy tágas terasz, egy kisebb erkély vagy akár egy minimalista ablakpárkány is a kertté válhat. Egy igazi városi kertész nem panaszkodik, hogy nincs hol kertészkednie, egyszerűen csak ültet, ahol tud. A kertészkedés sikere kéz a kézben jár a megfelelő növények kiválasztásával, a megfelelő edények kiválasztásával, amelyekben termeszteni lehet őket, és az égtájak ismeretével.

Kert az erkélyen

Kert az erkélyen

Kert az erkélyen, a teraszon vagy az ablakpárkányon?

Mi a közös az erkélyben, a teraszban és az ablakpárkányban? Először is, ez nem kert a szó szoros értelmében. Hiányzik belőlük a talaj, és mindenekelőtt inkább szerény, mint nagy méretre korlátozódnak. Mielőtt cserepeket, cserepeket és kaspókat vásárolna, mérje fel, mekkora térben fog termeszteni. Minél kisebb a tér, annál több tervezést igényel a cserepek elrendezése.

Ne felejtse el figyelembe venni a saját igényeit is:

  • Rendszeresen tud majd kertészkedni?
  • Nem felejeti el a rendszeres öntözést?
  • Az erkélyen csak kertészkedni szeretne?
  • Szeretne kertészkedni az erkélyen, de helyet is szeretne a kerti üldögéléshez?

Gondolkodjon, mielőtt elkezdené méregetni a földet és megvenni a növényeket és virágokat:

  • az erkély, a terasz vagy az ablakpárkány teherbírása,
  • tájolást az égtájakhoz képest,
  • az árnyékolás lehetősége,
  • forgalmas út közelsége,
  • telelés lehetősége,
  • az aljzat és a tárolóedények kezelése költözés esetén,
  • toleránsak-e szomszédai, akik nem bánják a kertészkedési szellemét?

Kert az erkélyen: az edények és a termesztendő növények kiválasztása

A termesztésre szánt edényeket a gyümölcs vagy zöldség típusának megfelelően válassza ki. Egyes növényeknek sok helyre van szükségük a gyökereiknek, mások sekély edényekben is jól érzik magukat.

A gyökérzöldségek például mély edényeket igényelnek. A sárgarépa és a petrezselyem legalább 40 cm mély cserépben érzi magát a legjobban. Az uborka és a paradicsom balkonon történő termesztéséhez körülbelül 35 cm átmérőjű és magasságú cserepekre van szükség. A balkonon kialakított fűszerkert helytakarékos, mivel körülbelül 15 cm átmérőjű cserepek is elegendőek.

Győződjön meg róla, hogy a cserepek lyukakkal rendelkeznek a vízelvezetéshez. Az alján lyukaknak kell lenniük, hogy a felesleges víz lefolyhasson. Ugyanakkor a víznek nemcsak gyorsan kell lefolynia, hanem részben a talajban is meg kell maradnia. Ezért az alját olyan vízelvezető réteggel kell feltölteni, amely éppen megfelelően átengedi a vizet. Ez a réteg biztosítja azt is, hogy a vízelvezető lyukak ne duguljanak el. Próbálja ki a kavicsot, a duzzasztott agyagot vagy a homokot.

A szín fontos szerepet játszik a termesztőedények kiválasztásában? Bár a modern kertekben és erkélyeken az antracit szín dominál, ne feledje, hogy a sötét színek vonzzák a napot. Ezért az edény gyorsabban felmelegszik, ami károsíthatja a növényeket. Válassza a világosabb színű edényeket.

Az erkélyen történő zöldségtermesztéshez speciális PVC-zsákok is kaphatók. Leggyakrabban burgonyát, édesburgonyát és paradicsomot termesztenek bennük.

Az erkélyen is termeszthet paradicsomot

Az erkélyen is termeszthet paradicsomot

Mit lehet termeszteni az erkélyen vagy a teraszon?

Ne feledje, hogy nem érvényes az egyenlet: egy cserép = egy növény. Egy edényben egyszerre több növényt is nevelhet. Ezzel helyet takaríthat meg. Másrészt olyan növényeket kell választania, amelyeknek hasonlóak a növekedési igényei (tápanyag, nedvesség, napfény), és nem zavarják egymást. Mely növények illenek egymáshoz?

  • Paradicsom bazsalikommal,
  • az eper a hagymával,
  • póréhagyma sárgarépával.

A kertészeti szaküzletekben találhat olyan zöldségeket, amelyeket kifejezetten az erkélyen való termesztéshez nemesítettek. Ezek közé tartoznak a következők:

  • édes kiwano uborka,
  • paprikauborka,
  • korilla,
  • ázsiai mizuna levelű zöldségek.

Ha van egy nagy teraszod, ahol termeszthetsz, nem kell korlátozni magad. Ha minden centiméterrel meg kell küzdened, válaszd a mini gyümölcs- és zöldségfajtákat:

  • mini paprika,
  • koktélparadicsom,
  • mini padlizsán,
  • bébi répa,
  • mini áfonya,
  • hónapos eper
  • mini dinnye.

Különböző cserje- és fafajtákat is ültethet kisebb formában a termesztőedényekbe. Például törpe sárgabarackot, oszlopos almafát vagy díszbarackfát. Ha a hely engedi, helyezzen el a közelükben egy padot vagy kerti fotelt, széket és úgy érezheti, mintha egy nagy kert közepén lenne.

A legjobb hely a pihenésre az erkélyi kert közepén van

A legjobb hely a pihenésre az erkélyi kert közepén van

Növényválasztás égtájak szerint

A sikeres kertészkedés nemcsak a talaj megfelelő megválasztásáról, az öntözésről, a tápanyagellátásról és a növényválasztásról szól, hanem a tájékozódásról is. Míg egyes növények sok meleget és napfényt igényelnek, mások hűvösebb és sötétebb helyen jobban fejlődnek.

Déli és nyugati fekvésű erkély vagy terasz

Itt a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget meg lehet termeszteni. A fűszernövények közül a zsálya, a kakukkfű, a bazsalikom, a majoránna és a levendula fog itt jól fejlődni. A virágok közül keressen kékcsengőt, begóniát, petúniát vagy muskátlit. Ha déli fekvésű, ne feledje, hogy rendszeresen öntözni kell, és a forró nyári napokon árnyékot kell adni a nap erős sugarai ellen.

Északi és keleti fekvésű erkély vagy terasz

A világ ezen részeire jellemző, hogy itt kevesebbet süt a nap. Ez viszont nem jelenti azt, hogy itt semmit sem lehet termeszteni. Ültessen spenótot, retket, salátát, fokhagymát, rukkolát, babot, borsót, sárgarépát vagy petrezselymet. A fűszernövények közül választhat mentát, zsályát, oregánót, kakukkfüvet, kaprot, medvehagymát, petrezselymet vagy metélőhagymát.

A párkányból kert

Még az erkély hiánya sem akadályozhatja meg a kertészkedésben. A külső ablakpárkányt alakítsa miniatűr kertté. Mérlegelje annak szélességét, hosszát és lejtését, mielőtt belevágna. A cserepeknek biztonságosnak kell lenniük, hogy ne essenek az alatta lévő járókelőkre. Ugyanakkor tesztelje, hogy ne legyenek útban az ablaknyitásnál. Természetesen vegye figyelembe a tájolást is égtájak szerint.

Délnyugaton és nyugaton szinte bármit termeszthet. Keleti fekvésű ablakpárkányon az árnyékot kedvelő fűszernövényeket termesszen. Ilyen például a menta, a lovagi zsálya, a kapor vagy a metélőhagyma. Zöldségként válasszon retket, rukkolát, spenótot vagy salátát.

Függőleges kert az erkélyen

Ha inspirációt keres egy kis erkélyen kialakítandó kerthez, próbálja ki a függőleges termesztést. A függőleges kertek helytakarékos balkonteret, de nagy termőterületet kínálnak. Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet? Kaphat egyet egyenesen a boltból, ahol egy fal formáját ölti, amelyre csak speciális ültetőedényeket kell felakasztani.

A függő edények függőleges kertet hoznak létre

A függő edények függőleges kertet hoznak létre

Akár egyedül is könnyen elkészítheti.

  • Rögzítsen néhány polcot egymás alá a falon, és helyezzen el bennük a cserepeket.
  • Raklapokból készítsen lyukakkal ellátott falat, amelyre felakaszthatja a lógó virágtartókat.
  • Fúrjon néhány függő növénytartót az erkély mennyezetébe.
  • Építsen egy polcállványt az erkélyen, és töltse meg cserepekkel.

A kerti oázis teljessé tételéhez díszítse azt kültéri szőnyegekkel és kerti világítással. Nappal és este is élvezheti a zöld ölelést.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette